Държавната дума единодушно прие днес внесения от президента на Русия

...
Държавната дума единодушно прие днес внесения от президента на Русия
Коментари Харесай

Руската Дума прие закон, с който се денонсира договорът Открито небе

Държавната дума единомислещо одобри през днешния ден импортирания от президента на Русия Владимир Путин законопроект, с който се денонсира договорът " Открито небе " (ДОН), съобщи ТАСС.

Според обяснителните материали причина за денонсирането на Дело за оперативно наблюдение е решението на Съединени американски щати да се отдръпват от този многостранен контракт, който дава право на участниците да правят полети над териториите на други страни членки, с цел да наблюдават военната им активност. Документът показва съгласуваните квоти за наблюдателните задачи, регламентира полетите, дефинира механизма за надзор по спазването на контракта, съдържа условия към употребяваните самолети и ограничавания, засягащи параметрите на апаратурата за наблюдаване.

На 15 януари съветското външно министерство съобщи, че стартират вътрешнодържавни процедури за излизане на страната от Дело за оперативно наблюдение, като се стимулира с липса на прогрес в отстраняването на пречките за по-нататъшно деяние на контракта в новите условия, откакто Вашингтон го напусна през ноември 2020 година

През април Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че американските управляващи още не са взели решение да върнат страната в Дело за оперативно наблюдение. Преди това Вашингтон няколко години обвиняваше Москва, че извършва контракта изборно и нарушава редица негови положения. Русия също предявяваше на Съединени американски щати искания, засягащи използването на документа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР