Държавната Булгаргаз очаква по-ниски доставни цени по дългосрочния договор с

...
Държавната Булгаргаз очаква по-ниски доставни цени по дългосрочния договор с
Коментари Харесай

"Булгаргаз" предлага леко поевтиняване на газа

Държавната " Булгаргаз " чака по-ниски доставни цени по дълготрайния контракт с " Газпром износ " и по тази причина предлага на Комисията за енергийно и водно контролиране да утвърди поевтиняване на природния газ през последното тримесечие на годината, заяви БНР.

Предлаганата цена е 44.85 лева на мегаватчас без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. В съпоставяне с одобрената за актуалното тримесечие цена, препоръчаната е по-ниска с 0.11 на 100, или с 5 стотинки за мегаватчас.

От " Булгаргаз " оповестяват още, че са поискали от " Газпром износ " предоговаряне на доставната цена за България и по-голяма еластичност на доставките. Целта е до края на годината да бъде реализирано изменение на изискванията по контракта и по-ниска доставна цена през 2020 година.

Няма да има никакво покачване на цената на топлинната сила до края на тази година, разяснява ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

Иван Иванов разяснява още, че прекъсването на тецове (заради изгарянето на биомаса в нарушаване на разрешителните им - бел. ред.) няма да се отрази на цената на тока за бизнеса, защото те разполагат с дребни мощности. Освен това плануваният планов ремонт на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 1 " е приключил предварително.За момента комисията не е установила нарушавания на лицензиите на спрените тецове, показва още Иванов. " Комисията за енергийно и водно контролиране не се занимава с съответния темперамент на първичното гориво, което постъпва в тези централи, посочи той.

Мощности на " Топлофикация " - Перник и на Топлоелектрическа централа " Гълъбово ", и двата свързани с предприемача Христо Ковачки, бяха спрени през последната седмица поради това, че в нарушаване на комплексните си разрешителни са горили биомаса, с което са замърсявали въздуха.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР