Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли

...
Държавната агенция за закрила на детето започва проверка спазват ли
Коментари Харесай

Проверяват спазват ли се правата на децата, търсещи международна закрила у нас

Държавната организация за протекция на детето стартира инспекция съблюдават ли се правата на децата, търсещи интернационална протекция у нас в регистрационно-приемателните центрове, в които се настаняват.

Проверките ще продължат два месеца. При наблюдението и контрола ще се наблюдава подсигуряват ли се висшите ползи на детето, обезпечена ли е отбрана от всички форми на принуждение, посягане и корист , както и предпазени ли са децата от липса на грижи или повърхностно отношение, малтретиране или употреба, оповестиха от ДАЗД.

Ще се ревизира и обезпечено ли е присъединяване на децата в обществени стратегии, тъй че то и възрастните, които се грижат за него да получат нужната поддръжка.

Инспекцията има за цел и да откри обезпечена ли е подобаваща отбрана и филантропична помощ в използването на съответните права, изложени в Конвенцията на дете, което желае да получи статут на емигрант или което се смята за емигрант, без значение дали е съпроводено или не от неговите родители.

Проверката се прави по авансово направена методика и съседен към нея инструментариум. За събирането на точна и цялостна информация ще се изследва мнението на децата по отношение на съответни обстоятелства, ще се проведат беседи със чиновниците и настанените във всеки център.

Инспекторите непосредствено ще следят и организацията на всекидневието в регистрационно-приемателните центрове. На местата, където ДАЗД е дала рекомендации при минали инспекции, обширно ще бъде тествано по какъв начин са изпълнени те.

“Започнахме инспекциите, с цел да се уверим, че в центровете, в които са настанени деца, търсещи интернационална протекция у нас, са основани условия за гарантиране на главните права на децата. И най-много имам вяра, че всички ние като общество ще поставим всички старания, тъй че те да срещат повече приемливост към себе си, с цел да може обществената им акомодация към новата среда да е по-бърза и сполучлива “, това разяснява доктор Елеонора Лилова във връзка започващите инспекции в бежанските центрове с настанени в тях деца.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР