Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) напомня, че

...
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) напомня, че
Коментари Харесай

Спират асансьори от експлоатация от януари, ако нямат щит

Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) припомня, че до 31 декември тази година към всеки асансьор в България би трябвало да има инсталиран щит под кабината.

След приключването на посочения период ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния районен отдел на Главна дирекция „ Инспекция за държавен механически контрол “.

Промените в текста на Наредба за безвредната употреба и техническия контрол на асансьори, касаещи монтирането на защитен щит под кабината са въведени през 2014 г. след разискване с всички заинтригувани страни. Въвеждането на защитните щитове е част от 10 мерки за повишение на сигурността, според европейски стандарт, признат и в България.
 
При осъществяване на техническите прегледи на асансьори, лицата осъществяващи механически контрол, са длъжни да уведомят неотложно съответния районен отдел на Групово дело ИДТН, когато открият употреба на асансьор, за който не са изпълнени ограниченията по глава пета от Наредбата за безвредна употреба и механически контрол на асансьори.

 istock istock
Ето и условията на БДС ЕN 81-20

– 5.4.5. Предпазен щит;

– 5.4.5.1.Под всеки предел на кабината би трябвало да има защитен щит по цялата ширина на разположената пред нея шахтна врата. Вертикалната му част би трябвало да е удължена надолу посредством скосяване, чийто ъгъл  по отношение на хоризонталата би трябвало да е минимум 60 °. Проекцията на това скосяване върху хоризонталната низина не би трябвало да е по-малко от 20 mm;

– Издатините откъм лицевата страна на защитния щит, такива като закрепения не би трябвало да са по-големи от 5 mm. Издатините, по-големи от 2 mm, би трябвало да са скосени минимум на 75 ° по отношение на хоризонталата;

– 5.4.5.2. Височината на отвесната част на щита би трябвало да е минимум 0, 75 m;

– 5.4.5.3. При използване на мощ от 300 N, разпределена отмерено върху повърхност от 5 cm2 с кръгла или квадратна форма, приложена перпендикулярно откъм етажната площадка към защитния щит по продължение на долния борд на отвесен сектор, защитния щит би трябвало да издържи без:

– без остатъчна дисторция, по-голяма от 1 mm;

– еластична дисторция, по-голяма от 35 mm.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР