Държавите са като хората - в криза им проличава колко

...
Държавите са като хората - в криза им проличава колко
Коментари Харесай

Държавите взеха да крадат маски една от друга

Държавите са като хората - в рецесия им личи какъв брой ценят морала. Френският щемпел заяви за грозна сцена, разиграла се на китайско летище. Самолет с медицински маски и други защитни материали бил квалифициран за политане към Франция, когато американци се явили на летището, платили стоката кеш и пренасочили самолета за Съединени американски щати.

За случая описа ръководителят на района Прованс-Алп-Кот д`Азюр (Югоизточна Франция) Рено Мюзелие. Според него американците преоткупили маските в последната минута преди да отпътуват от Китай. " Напрежението там е ужасно, измамите са многочислени и разнородни ", споделя той.

“Какво става, война на маските ли?, ” пита вестник " Фигаро ". В разгара на рецесията с ковид страни от целия свят се обръщат към Китай, който е основен производител. Премиерът Едуар Филип сподели, че Франция е поръчала предходната седмица 250 милиона маски от Китай. Но доставките са сложни, тъй като терминалите са претрупани. Местните ръководители търсят и директни контакти с китайски снабдители, с цел да набират милиони маски за своя район. Те са изложени на доста търговски опасности, тъй като офшорни компании и банки с екзотични имена оферират услугите си, а в конкурентната конкуренция няма време за деликатна инспекция кой какъв е. Затова заплащат поръчаната стока на три елементи, като последната е след идването й.

Американците постъпват по различен метод, написа вестник " Либерасион. Те заплащат двойно и тройно в кеш готовата за експедиране продукция и я измъкват под носа на заявителите. " Черешката на тортта е една страна, която заплаща на пистата в троен размер приготвената за тръгване стока ", оплака се пред телевизия BFM TV Рено Мюзелие. Думите му бяха доказани пред Радио Монте Карло  (RMC ) от ръководителя на района Гранд Ест Жан Ротнер: " Това, което става с американците, е прекомерно ужасяващо. Те имат потенциала да преоткупуват цели каргодоставки, като заплащат кеш ". Съединените щати, които към този момент са най-силно изумената страна от пандемията, търсят най-малко два-три милиарда маски.

Десет дни по-рано италианският вестник " Република " заяви че Полша и  Чехия са " прибрали " здравна помощ за Италия. Те са спрели здравно съоръжение от Китай предопределено като подаяние. Камиони с маски и друго здравно съоръжение са били спрени и иззети от управляващите в двете страни. В единия камион е имало 680 000 маски и респиратори.

Италианското издание осведоми, че чешките медии са разгласили фотоси, на които ясно се виждат китайското и италианското знаме. " Конфискуваното " съоръжение е било раздадено в чешките лечебни заведения.

" Очевидно става въпрос за неточност. Една " дребна част " от товара е била филантропична пратка за Италия " написа в “Туитър ” чешкият министър на вътрешните работи Ян Хамачек. Външният министър Томас Петричек също призна за “грешката " и заяви, че се търсят способи за компенсиране на Италия с маски. В Полша пък задържали 23 000 маски, предопределени за Италия.

За управляващите в Рим " става въпрос за сериозен и изцяло неуместен случай ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР