Държавите от Европейския съюз трябва да се споразумеят за горна

...
Държавите от Европейския съюз трябва да се споразумеят за горна
Коментари Харесай

Италия призова ЕС да "върже" цената на руския газ

Държавите от Европейския съюз би трябвало да се спогодят за горна граница на цената на газа, внасян от Русия, с цел да оказват помощ за облекчение на тежестта на растящите цени върху бизнеса и семействата, сподели в сряда италианският министър председател Марио Драги.

Драги упрекна Русия, че употребява доставките като оръжие против Украйна и нейните европейски съдружници, което Москва отхвърля.

" Италианското държавно управление настоя изрично на европейско равнище за оптимален таван на цената на съветския газ, който внасяме ", сподели Драги на конференция в италианския град Римини.

" Някои страни не престават да се опълчват на тази концепция, тъй като се притесняват, че Москва може да прекъсне доставките ", добави министър председателят, който ще се отдръпна след предварителните избори след месец.

Драги сподели, че въпросът ще бъде разискван на идната среща на водачите на Европейски Съюз и също по този начин прикани да се подхващат стъпки за обособяване на цената на газа от цената, начислявана за електрическа енергия.

Европейската комисия съобщи този месец, че " незабавно прави оценка другите благоприятни условия за въвеждане на тавани на цените на газа ", откакто през юли.

Следващата среща на върха на водачите на Европейски Съюз е планувана за октомври.

Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз обаче може да събере по-рано енергийните министри за изключителни съвещания за цените на газа, в това число за разискване на ценовите тавани, сподели министър от държавното управление в сряда.

" Пазарът до известна степен е излязъл отвън надзор и не реагира на положителните вести, а единствено на неприятните, което тласка цените нагоре ", съобщи чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, представен от новинарската организация CTK в сряда.

Според него казусът визира цяла Европа и по тази причина за него би трябвало да се търси решение на европейско равнище.

Сикела сподели, че определянето на оптималната цена на силата на европейско равнище би било допустима мярка и Чехия би подкрепила разискването на тематиката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР