Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем

...
Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем
Коментари Харесай

Николай Денков: Държавите от Балканите ще бъдат силни само ако се обединят

Държавите на Балканския полуостров би трябвало да схванат, че ще бъдем мощни единствено в случай че сме дружно. Нуждаем се само от това, с цел да вървим напред. С тези думи се обърна министър председателят акад. Николай Денков към сътрудниците си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания в лидерския панел на 18-ия Стратегически конгрес в Блед (BSF). В събитието се включи и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, оповестяват от Министерски съвет. 



„ Ще бъда повече от благополучен идващия път, когато се съберем в този състав, всички страни отвън Европейския съюз (ЕС) тук към този момент да са почнали договаряния за присъединение. Балканите са общ стопански и географски район, уповавам се да станат подобен и политически. Но нашите страни имат много домашна работа, която би трябвало да се свърши. В края на краищата Европейски Съюз не е просто географско обединяване. Той е учреден на полезности, които ни сплотяват “, съобщи българският министър-председател. 

Всички се взират в народа ни и питат за какво стопираме македонците по пътя им към Европейски Съюз поради смяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде заложен и по различен метод: Защо е проблем българите да са част от листата с народи, включени в Конституцията на Северна Македония, попита акад. Денков. „ Това е политически проблем, който в този момент е част от договарянията сред Северна Македония и Европейския съюз. Надявам се, че ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 година “, акцентира министър председателят.

България също има „ домашно “, с което би трябвало да се оправи, с цел да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединението ни към Шенгенското пространство. Акад. Денков уточни, че държавното управление има лист със задания и график, по който те би трябвало да бъдат изпълнени. „ Искаме да си напишем домашното на 100%, с цел да сме сигурни, че когато преговаряме, няма да има нещо в страната ни, за което да кажат, че не е наред “, съобщи министър-председателят. 

От основаването си през 2005 година Стратегическият конгрес в Блед е водеща конференция в Централна и Югоизточна Европа. Той дава опция на представители на разнообразни области - дипломацията, политиката, стопанската система, частния и обществения бранш и университетските среди, да обсъдят основни провокации през 21 век и да намерят новаторски решения на районни и световни провокации. Тази година интернационалната конференция се организира под надпис „ Солидарност за световна сигурност “. 18-ото издание на форума включва и действия, свързани с набирането на средства за потърпевшите от пагубните наводнения в Словения през август т.г
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР