Държавите членки на ЕС ще продължат с патовата ситуация за

...
Държавите членки на ЕС ще продължат с патовата ситуация за
Коментари Харесай

Страните от ЕС не успяха да договорят план за разпределяне на спасени мигранти

Държавите членки на Европейски Съюз ще продължат с патовата обстановка за разпределението на мигрантите, спасявани в Средиземно море, откакто на съвещанието си в Люксембург министрите на вътрешните работи от съюза не реализираха единодушие за проект за автоматизираното им преразпределение, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Нито една членка на Европейски Съюз не се ангажира публично с краткотрайния механизъм, направен от Германия, Франция, Италия и Малта на среща преди две седмици, съобщи немският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер след диалозите в Люксембург. Някои страни са посочили подготвеност да се ангажират, тъй че е към момента е допустимо да бъде реализиран прогрес, добави немският реакционер.

Италианският министър на вътрешните работи Лучана Ламорджезе съобщи, че " статуквото " ще се резервира за момента, тъй като не били контрактувани никакви квоти за систематизиране на мигрантите.

Неправителствената организация " SOS Медитеране ", която взе участие в спасяването на мигранти, изрази " страдание, че не са реализирани никакви съответни договорености ".

Някои министри показаха съображения, че проектът не е с задоволително огромен обсег. Австрийският министър на вътрешните работи Волфганг Пешорн съобщи, че страната му няма да взе участие, тъй като " доста от страните членки на Европейски Съюз " гледат на проекта сериозно.

В търсене на поддръжка

Преди срещата дипломати, работили по договорката, споделиха, че триумф би значел увеличение на броя подкрепящи проекта страни до 12. Тази цел обаче не беше реализирана.

Френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален разяснява пред кореспонденти: " Успяхме да разтеглим кръга на страните, искащи да ни поддържат с тази бърза релокация при положение на нови пристигания с лодки. Има към 10 страни, подготвени да вземат участие ".

Дипломати обаче обявиха, че единствено три страни са изразили ясно предпочитание да се причислят - Люксембург, Ирландия и Португалия - а няколко други следва да вземат решение.

Сделката от Малта планува краткотраен непринуден механизъм за разпределение на търсещи леговище, избавени в морето. Споразумението се счита за първата стъпка към непрекъснат механизъм за разпределение, както и за тест за желанието на други страни от Европейски Съюз да оказват помощ на Италия.

Берлин постави доста старания за договорката от Малта, която счита за метод да се деблокират диалозите за промяна на европейската политика за убежището. Зеехофер не скри разочарованието си от опитите да откри евентуални сътрудници: " Не можем да желаеме от Гърция да одобри бежанци и от Централното Средиземноморие, Вишеградските страни не желаят да получават бежанци, само че... има други способи да се покаже взаимност, с личен състав и финансиране. Франция способства. Испания е натоварена... Все още нямаме държавно управление в Белгия ".

Позицията на България

Три страни - Гърция, Кипър и България, се оплакаха в документ, че през последните месеци вниманието на страните членки на Европейски Съюз бе главно фокусирано върху Централното Средиземноморие и че би трябвало да се обърне още веднъж внимание, че страните на предна линия, ситуирани по Източно Средиземноморския маршрут също са подложени на миграционните провокации, пред които Европа е изправена.

Трите страни желаят европейските сътрудници, Европейската комисия и другите европейски институции да подхващат ограничения и да извърнат внимание и на трайно продължаващите непропорционални миграционни провокации, пред които са изправени тези страни.

Те акцентират и нуждата от характерни ограничения на равнище Европейски Съюз в подтекста на европейската взаимност и отговорност, със заслужено систематизиране на тежестта, посредством релокация от страните на първа линия, надеждна политика за връщане към трети страни и по-широка поддръжка за директно засегнатите страни от Европейски Съюз.

В тази връзка трите страни приканват Европейски Съюз и другите страни членки да прегледат позитивно опцията за даване на спомагателни финансови средства на страните в необятния район по Източносредиземноморския маршрут. Също по този начин София, Атина и Никозия насочат искане за даване на спомагателни финансови средства за справяне с миграционния/бежанския въпрос в подтекста на идната Многогодишна финансова рамка 2021-2027.

Министър Младен Маринов регистрира, че равнищата на напън по българските граници резервират релативно ниски стойности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР