Държавите членки на ЕС признаха, че ще трябва да изминат

...
Държавите членки на ЕС признаха, че ще трябва да изминат
Коментари Харесай

В ЕС отхвърлят плана на България за мигрантите

Държавите членки на Европейски Съюз признаха, че ще би трябвало да изминат дълъг път преди да пресечен двугодишната невъзможност при реформирането на системата за даване на леговище преди изтичащия този месец краен период на фона на " по-тежкия политически климат " след успеха на популистите в Италия, осведоми Агенция Франс Прес.

Ключови министри на страните членки и представители организират среща в Люксембург. Те се опълчват на новия компромисен проект на България за разрешаване на разликите сред западните и източните страни по отношение на промените в региона на имиграцията преди срещата на върха в Брюксел на 28 и 29 юни.

" Настоящото положение на договарянията е недопустимо ", сподели Щефан Майер, почитан представител на немското вътрешно министерство, при идването си на диалозите.

" Ние не сме подготвени да приемем проекта ", акцентира той.

Майер добави, че Италия и източноевропейските страни също подлагат на критика част от проекта.

Министърът по имиграционните въпроси на Швеция Хелен Фрицон съобщи, че възможностите за компромис са още по-малки след успеха на популистите в Италия и Словения.

" По-тежък климат, по-тежък политически климат в Европа през днешния ден ", посочи министърът.

Новото италианско държавно управление отхвърли препоръчаните промени.

" Италия и Сицилия не могат да бъдат бежанският лагер на Европа ", разгласи новият вътрешен министър на Италия Матео Салвини. Според него промените обричат Италия и другите средиземноморски страни да не престават да поемат тежестта от невижданата мигрантска рецесия.

През декември 2017 година евролидерите реализираха съглашение разпоредбите от Дъблин да бъдат реформирани до края на юни със основаване на непрекъснат механизъм за справяне с миграцията.

При съществуващите правила мигрантите би трябвало да подадат документи в първата страна членка на Европейски Съюз, в която са пристигнали. В множеството случаи това са Италия, Гърция и Испания.

Унгария, Полша, Чехия и Словакия отхвърлят да одобряват бежанци, откогато Европейската комисия предложи краткотрайни квоти през 2015 година за понижаване на тежестта върху плещите на Италия и Гърция.

Според изключителния проект страните членки се съгласиха да разселят 160 000 бежанци от Италия и Гърция за две години. До момента по тази скица едвам 34 690 души са разселени, като множеството са изпратени в Германия.

Агенция Франс Прес се е сдобила с документи, в които е изложен компромисният проект на България. София приканва за " облекчение на тежестта на фронтовата линия " - най-вече по южната граница на Европейски Съюз, и " възпиране на вторичното придвижване " на бежанци, които са пристигнали в страна членка на Европейски Съюз и се придвижват към друга.

Източноевропейски страни показват като приоритет прекъсване на вторичното придвижване.

Българското предложение също по този начин приканва за наложително разселване на бежанци, само че единствено като последна мярка, което може да се отхвърли от Италия и Гърция.

Будапеща е твърдо срещу наложително разселване на мигранти.

Според предлагането фронтовите страни ще са изправени пред увеличена " отговорност " да записват новопристигналите.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисарят по миграцията, омаловажи значимостта да се реализира договореност преди крайния период 30 юни.

" Ако би трябвало да го удължим с няколко седмици, не е краят на света ", сподели той пред кореспонденти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР