Държавен куклен театър, Държавна опера, Градска художествена галерия, Регионална библиотека

...
Държавен куклен театър, Държавна опера, Градска художествена галерия, Регионална библиотека
Коментари Харесай

Проекти на старозагорски институти ще получат финансиране по програма на Национален фонд „Култура“

Държавен куклен спектакъл, Държавна опера, Градска художествена изложба, Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ и Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ в Стара Загора са възможни претенденти по Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински културни институти на Национален фонд „ Култура “.

Подадени бяха 133 кандидатури от цялата страна, от които 108 са утвърдените за финансиране, измежду които са и старозагорските институти.

Кукленият спектакъл кандидатсва с план за иновация, поставяйки за главен фокус основаването на пробен театър по текстове на Вапцаров. Планът за реализация включва основаване на театър от дебютиращ режисьор и провеждането на прелиминарен двуседмичен уъркшоп, образование в региона на мениджмънта и маркетинга за повишение компетенциите на екипа, насърчаване и надграждане активността, обвързвана с дигитализацията на кукли от репертоарната стратегия и възстановяване на материалната база. Представена е ясна и съответна тактиката за привличане на аудитория и нейното задържане. Залага се на дейна разработка на обществените платформи на театъра с показани параметри по реализация на дейностите, както и постигнатите резултати. Бюджетната матрица е написана правилно по отношение на изискванията, гласи мнението на Управителния съвет на Фонда. Другите действия, подадени от театъра, са обвързани с повишение на квалификацията на отдел „ Маркетинг и реклама “ по отношение на цифровото показване на института и надграждане на план „ Дигитално оживели кукли “.

Държавната опера е предложила продукцията „ Фауст – опера с кукли “. Тя обогатява репертоара им с постановъчно решение, в което е интегрирана класическа драматургия, оперно произведение и куклено изкуство. Творбата, с изключение на със своята непреходна житейска и философска басня, съдържа благоприятни условия за импозантно и зрелищно театрално показване. Екипът на плана ще развие умения за взаимна работа с представители на разнообразни изкуства в намирането на общи креативен решения и в достигането до нови публики. Становището гласи, че Държавна опера – Стара Загора потвърждава съществуването на екип с висока професионална подготовка и реализация на планове отвън общоприетата прехрана. Посочени са партньорски взаимоотношения с локални и интернационалните организации, осъществени просветителни действия, ориентирани към детската публика, както и присъединяване в интернационалните начинания и планове.

Градска художествена изложба е кандидатствала с концепция за цифрово показване на експозициите си. Основната цел на плана е да се осъществя посредством онлайн система, съпътстваща цифрово показване на създателите в главните експозиции на Галерията, посредством генериране и монтиране на 185 QR кода за достъп до интеранет страници и осведомителни бази данни, налични за всеки клиент след сканирането на изображението със смарт мобилно устройство. Кодовете ще бъдат сложени на видно място до 238 творби в залите на Галерията. Предвижда се основаване на нов информативен и интерактивен уеб страница на институцията. Оценката на Фонд „ Култура “ е позитивна и гласи, че плановото предложение подхожда на целите на Програмата. Предвижда се и работа както с обичайните за галерията публики, по този начин и работа с лица със СОП и такива, включени в разнообразни обществени стратегии.

Драматичен спектакъл „ Гео Милев ” е подал план „ Театър за всички, Шекспир за всички “. В него е включено закупуване на техника, която ще разреши адаптирането и реализацията на представлението „ Сън в лятна нощ ” на откритата сцена на Античния конгрес. Предвидено е снимане от локална телевизия – ТВ Стара Загора, с три камери, което ще реализира задачата за неговата цифровизация. По време на записите да има фотоси и клипчета, които да се употребяват за реклама, също е заложено, както и осъществяване на четири уъркшопа и една практическа работилница за деца и младежи.

Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ показва пред програмата концепцията за „ Колелото на страстите “. Целта на плана е прекарването по време на четене да окаже позитивно влияние върху живота на децата, като им помогне да развият прочувствената си просветеност. Акцентира се върху обич, наслада, изненада, горест, яд и боязън, основаването на методология и създаване на екип от консултанти библиотекари, оказващи поддръжка на деца с техники на приказкотерапията. В осмислянето на словото посредством личните страсти се включват актьори, художници, писатели и музиканти. Проектът е очакван да сътвори устойчиви действия, които да могат да се мултиплицират в сродни организации.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР