Държавата загуби още една година в бездействие по отношение на

...
Държавата загуби още една година в бездействие по отношение на
Коментари Харесай

Шефът на НИНКН: Губим около 400 недвижими културни ценности всяка година

Държавата загуби още една година в безучастие във връзка с опазването на недвижимото културно завещание.   Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх.  Петър Петров.

" Без незабавни дейности незабавно, в този момент, тази седмица, без съответни решения и стъпки, тази година още веднъж ще бъде пропусната, а най-вероятно и идната. Защото подготовката на тези дейности изисква няколко месеца работа. Имаме потребност от социална и от експертна поддръжка, от подпомагане и от напън, с цел да спрем това заличаване, на което сме очевидци. Не е нужно да се показваме по медиите, когато една къща се срути или когато една къща бъде съборена. По този метод губим освен средата, само че и публичната непоклатимост ", допълва Петров.

Пресконференцията на НИНКН бе на тема  " Как страната унищожава недвижимото културно завещание ".

" Всяка година губим около 400 недвижими културни полезности . Числата обаче не дават визия за същинския мащаб на загубата. И от научна, и от комерсиална позиция атмосферата, достоверната среда, в която са единичните обекти, е най-голямата полезност. Нея губим ", сподели по-рано през днешния ден пред Българска телеграфна агенция арх. Петров. По думите му законът пази единствено обектите с финален статут, с граници и режими на запазване. В момента на тези три условия дават отговор едвам 480 обекта от 39 600 недвижими културни полезности. 

В момента в НИНКН има около  1100 преписки със заявление за предоставяне на статут или за смяна на статут , заяви Петров.

По думите му, с цел да бъде санкциониран извършител, той би трябвало да има документирано и потвърдено действие три пъти в границите на една година . Самата процедура по основаване на комисии е толкоз мудна, че това не може да се случи за една година, т.е. на процедура няма по какъв начин да се наложи санкция, добави той.

Арх. Петров даде за пример Германия, в която за увреждането на недвижима културна полезност санкцията е 200 хиляди евро , а за нейното разрушение - половин милион евро. В някои страни се лежи и в пандиза за такова нещо, в България виждате какво се случва, сподели той. " Това е проблем на страна, която не желае да направи система на запазване на недвижимото си културно завещание. Системата е общ брой от закони и институции, които съблюдават ", заключи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР