Държавата заделя 1 млн. лева за изкупуване на частни гори.

...
Държавата заделя 1 млн. лева за изкупуване на частни гори.
Коментари Харесай

Държавата заделя 1 млн. лева за изкупуване на частни гори

Държавата заделя 1 млн. лв. за изкупуване на частни гори. "Целта е да се усъвършенства организацията по ръководство, стопанисване и запазване на маломерните частни горски парцели ", съобщи Елена Величкова, специалист в Министерството на земеделието, храните и горите. В покупко-продажбите могат да вземат участие единствено физически лица, а искащите да предложат за продажба поземлени парцели в горските територии могат да подадат своите документи от през днешния ден до 15 януари 2020 година в съответното държавно горско стопанство, в държавното ловно стопанство или в самото държавно дружество.

За първи път такава процедура беше открита през 2016 година. От тогава до момента са подадени близо 2000 заявки.

"До договорка доближиха към 1200 парцела. Бяха закупени към 1000 дка частни гори. Около 600 000 лв. бяха отделени за това закупуване. Пазарът на гори не е толкоз развъртян и откакто има покупко-продажби, това е естествена цена. Собствениците сами оферират цената, на която да бъде закупен парцелът им. Има огромен интерес от страна на хората “, разясни Величкова пред БНР и добави, че при определянето на цената от голяма важност е самата гора, а не толкоз нейното местоположение, защото страната няма инвеститорски интерес към тези парцели.

Най-голяма тежест ще имат парцелите, които граничат с държавни гори, които имат защитни или специфични функционалности и които са с повърхност сред 1 и 10 декара. При една процедура притежателят може да продаде не повече от 50 дка. Не се позволяват парцели, които са били предмет на контракт за подмяна сред страната и физически лица, и аграрни територии, придобили характерност на гора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР