Държавата ясно трябва да каже кога е при какви условия

...
Държавата ясно трябва да каже кога е при какви условия
Коментари Харесай

Хотелиери и ресторантьори пак скочиха, питат при какви условия ще отворят забранените бизнеси

Държавата ясно би трябвало да каже по кое време е при какви условия ще се отворят още веднъж неразрешените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от ограниченията. Това обявиха в позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Ние призоваваме за съответен проект през последната година, само че все още подобен не е направен, а се правят неща на парче, постоянно без всякаква логичност, подчертаха от организацията.

Публикуваме позицията на БХРА без редакторска интервенция:

Първо чакахме да падне заболеваемостта, след това да дойдат имунизациите. И двете са факт, само че заведенията и моловете остават затворени, на хотелите им се разрешава да работят едвам не им се заплащат обезщетения, а други търговски центрове изобщо не са спирали работа, даже и да не оферират артикули от първа нужда.

Крайно време е да чуем от здравните управляващи за какво затварят едни бизнеси, а други не, опасява ли се COVID-19 от вечерен час, по кое време и при какви условия ще бъдат разхлабени ограниченията и интересува ли се ръководещите, че цели браншове на стопанската система са на път да бъдат заличени.

30 на 100 от хотерите и заведенията за хранене изобщо не имат намерение да отворят. Това значи хиляди хора на борсата, липса на прехранване за цели фамилии и райони. И резултатите към този момент са факт. 16 000 души са останали без работа по данни на Национален осигурителен институт единствено през първата седмица на януари, което е връх. По-лошото е, че хора, които стоят без прехранване не могат да стартират нова работа 21 седмици. И това са формалните данни. Компенсации за бизнеса и за личния състав се бавят, за хотелите изобщо липсват ограничения за поддръжка. БХРА към този момент няколко месеца упорства и за ново разсрочване на заемите. Март е след няколко дни, е обороти средства няма.

Скоро ще стане една година откогато бизнесът е спрял действителна активност. Няма компании с сходни запаси даже в международен проект. Неслучайно самолетни компании, туроператори, екскурзоводи, хотели и заведения по света получават помощ неколкократно и освен това в нужния размер, с цел да оцелеят. У нас ограниченията за поддръжка са незадоволителни, мудни и тромави, липсва небосвод за разхлабване на противоепидемични ограничения и предвидимост.

От БХРА настояваме за неотложно погашение на забававените помощи за летните месеци на 2020 година, заплащане незабавно на сегашните обезщетения, явен проект за разхлабване на ограниченията и неотложно отворяне на всички заведения, държавна поддръжка за достъп до евтини заеми и разсрочване на съществуващите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР