Държавата въведжа нови мерки в борбата срещу африканската чума по

...
Държавата въведжа нови мерки в борбата срещу африканската чума по
Коментари Харесай

Нови мерки срещу чумата по свинете обяви МЗХГ

Държавата въведжа нови ограничения в битката против африканската чума по свинете. Това стана ясно след днешното съвещание на Епизоотичния съвет към държавното управление, чийто ръководител е вицепремиерът Томислав Дончев.
20-километрови карантинни зони ще бъдат основани към всички индустриални свинекомплекси в България. В тази зона няма да се позволява развъждането на прасета вид " заден двор " без обезпечена биосигурност, и ще бъде засилен контролът за придвижване на животни, обясни земеделският министър Десислава Танева, представена от " Фокус ".

По отношение на кланиците, в България има 110 регистрирани, от които 67 са за кръвопролитие на прасета – неотложно тези кланици ще могат да правят активността си единствено при непрекъснатото наличие на ветеринар и Военна полиция в останалото време за недопускане на кръвопролитие на нерегламентирани домашни прасета, които не са от обекти със съответното равнище на биосигурност, изясни министърът. В България все още им регистрирани 65 свинекомплекса със съответните равнища на ограниченията за биосигурност. От тези свинекомплекси, в три от тях към този момент беше открита африканска чума. За всички останали се дефинира 20-километрова санитарна зона. В тези зони не би трябвало да има „ заден двор “ или в тази зона не следва и не би трябвало да има развъждане на домашни прасета без ограничения за биосигурност, съобщи още Танева. Тя добави, че ограниченията ще бъдат взети неотложно. С министъра на околната среда и водите още от петък има издадена заповед всички площадки, за които те получават искане за координиране, да им се дава отговор в оптимално къс период по този начин, че да не се бавят процесите там, където има такива, изясни още Танева.

До няколко часа ще бъде оповестено 22-ро огнище на болестта в ромскатна махала на Видин. Там е открита мъртва свиня.

Вицепремиерът Томислав Дончев прикани българите да бъдат съпричастни и да спомагат на управляващите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР