Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още

...
Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката и то още
Коментари Харесай

Лекарят на годината: Държавата трябва да обърне внимание на профилактиката от ранна детска възраст

Държавата би трябвало да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст. Това мнение изрази в студиото на „ Събуди се ” инвазивният кардиолог от УМБАЛ " Сити клиник " проф. Иво Петров, който получи наградата „ Лекар на годината ”.

" Мисията на всеки доктор е да оказва помощ на всички. Независимо кой от кое място е и какъв е общественият му статус. Надявам се, че съумяваме ", акцентира той.

Той е от лекарска фамилия, само че по думите му не това е повлияло на избора му на специалност. „ Блазни ме мисълта, че аз слагам основите на някаква лекарска фамилия. Дъщеря ми и синът на мой братовчед, с който сме израсли като братя – и двамата са лекари. Така че се слага някаква основа. Но това няма значение. Важното е, че хората от моята фамилия, и от двете страни, са изключителни хора. Много почтени ”, уточни той.

По думите му изборът му да стане сърдечен хирург е станал инцидентно. „ Избрах медицината инцидентно. По време на по този начин нареченият либерален преход трябваше доста бързо да се избере с какво да се занимавам. Много от моите сътрудници избраха не медицината, а нещо друго. Сърдечно-съдовите болести са огромен проблем за България. Имаше потребност от такива лекари. А също така моят първи допир с медицината беше още по време на студентските ми години. Бях непринуден помощник в болничното заведение на професор Александър Чирков и по този начин се възпламени ползата ми към тази компетентност ”, описа професор Петров.

„ В Европа и изобщо в Западния свят сърдечно-съдовите болести са най-големият палач. Това са по този начин наречените заболявания на циркулацията. Те са присъщи за нашия метод на живот – повече заседналост, много стрес, липса на придвижване. Пушенето също е един от главните рискови фактори. Това ни слага на едни от първите места по тези болести. Трябва да се поставят грижи да не се разболяват хората. Държавата би трябвало да обърне внимание на профилактиката и то още от ранна детска възраст ”, безапелационен е медикът.

И добави: " Създаването на потребни привички би трябвало да се основава в ранна детска възраст, с цел да се избегнат предпоставките за ранна хипертония ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР