Държавата ще се включи в тръсенето на нефт и газ

...
Държавата ще се включи в тръсенето на нефт и газ
Коментари Харесай

Държавата се включва в търсенето на нефт и газ в Черно море

Държавата ще се включи в тръсенето на петрол и газ в Черно море. Това одобриха депутатите с план на решение, без диспути и единомислещо, импортиран от ГЕРБ, “Има подобен народ ” и Движение за права и свободи. 

Два месеца ще бъде срокът, който енергийният министър Румен Радев ще има, с цел да предоговори изискванията по които Българският енергиен холдинг може да стане акционер с Total и OMV. Компаниите ще търсат петрол и газ от Черно море в " Блок 1-21 Хан Аспарух ".

След като мине поставеният период от народните представители Радев ще би трябвало да представи отчет от резултатите в Народното събрание.

Предвижда се БЕХ да придобие до 20% дял в консорциума за търсене и изследване на петрол и природен газ. Правата да търси петрол и газ в този сектор има консорциум сред интернационалните компании " Тотал " и OMV. За предлагането ръководителят на енергийната комисия от ГЕРБ Делян Добрев заприказва още предходната седмица, когато от фирмите показаха пред отрасловата комисията данните за блока досега. Добрев изясни, че потреблението на България сега е към 2,5 милиарда кубика.
Според него добивът на български газ от Черно море може да е пет пъти по-голям от цялата консумация на страната. Или с други думи, ние ще станем експортьор на газ за Европа ”, сподели Добрев и посочи, че може да станем по-голям експортьор даже от Азербайджан, съобщи 24 часа. В началото на 2024 година следва в блока да се направи нов сондаж, който ще коства към 100 млн. евро, затова БЕХ ще би трябвало да поеме 20% от тези разноски. Ако се открият търговски находища на природен газ, нужната инвестиция ще бъде сред 4 и 6 милиарда евро, уточни Добрев. Според него в случай че страната стане акционер, изгодите за нея ще бъдат максимализирани. Дори без да стане акционер обаче страната ще получава 30% от добива.Решението на Народното събрание може да видите.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР