Държавата ще отстъпи от някои от идеите си, с които

...
Държавата ще отстъпи от някои от идеите си, с които
Коментари Харесай

Светият Синод натисна кабинета да смекчи идеите си за осветляване на финансите на вероизповеданията

Държавата ще отстъпи от някои от концепциите си, с които възнамеряваше да вкара по-голяма бистрота във финансирането на религиозните вероизповедания. Промяната идва след остра реакция от Светия синод на Българската православна черква против готвени промени в закона за вероизповеданията.

Днес от сутринта синодът още веднъж се събра да разиска тематиката, защото плановете за промени би трябвало да бъдат утвърдени на първо четене от парламентарната комисия по вероизповедания. Към обяд в срещата персонално пристигна да взе участие министър председателят Бойко Борисов, а след него при архиереите пристигнаха и от управлението на партиите, предлагащи промените. След диалога беше оповестено, че измененията ще бъдат утвърдени на първо четене, а по-късно ще се даде оптимален период сред двете четения, в който да се създадат желаните от синода промени. Работна група ще почиства противоречивите моменти.

Срещу готвените рестрикции във финансирането на вероизповеданията възразиха преди време и от другите религиозни вероизповедания.

За момента не се е влизало в конкретика за измененията, които ще настъпят сред първо и второ четене и какви отстъпки ще създадат депутатите. След срещата обаче министър председателят Бойко Борисов, представители на синода и депутати разясниха, че страната ще се стреми оптимално да се съобрази с рецензиите на православната черква.

От участници в срещата се разбра, че по време на нея се е говорило главно за методите за финансова отчетност на вероизповеданията и за получаваните от тях дарения. Властите няма да желаят религиозните общности да заявяват пред Сметната палата банковите си сметки и даренията си, каквито планове имаше. А както и до момента - ще се регистрират единствено парите, получени от държавна дотация. Така финансирането от външни източници и данните за точното финансово положение на вероизповедания още веднъж ще остане притежание единствено на управлението на вероизповеданията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР