Държавата ще може да поема контрола при нужда над петролните

...
Държавата ще може да поема контрола при нужда над петролните
Коментари Харесай

Депутатите решиха: При нужда държавата ще поема контрол над Лукойл  

Държавата ще може да поема контрола при потребност над петролните рафинерии у нас. Това гласоподаваха на първо четене в Народното събрание. Според измененията в закона, контролът ще бъде реализиран от министъра на стопанската система, който ще има право да назначи необикновен търговски шеф в съответната нефтопреработваща компания.

Предложението на " Демократична България " планува особеният търговски шеф да се назначава за период от шест плюс шест месеца, само че да няма право да се разпорежда с имуществото на сдружението. Особеният шеф ще се вкарва, в случай че рафинерията е нарушила разпоредбите на Европейския съюз, на Организация на обединените нации или има възможност да бъде спряно производството.

Своите терзания към законопроекта показаха от " Българска социалистическа партия за България ".

" Законопроектът ражда и тълкования и се раждат и страхове. Създава се усещане, че сега има рецесия и тази рецесия мъчно може да бъде овладяна, и това се прави с цел да се накаже Русия като се взима собствеността ѝ ", разяснява Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

От името на вносителите Надежда Йорданова разяснява, че не става въпрос за промяна на собствеността.

" Говорим за назначение на специфичен шеф, а не за промяна на собствеността, това би трябвало доста ясно да се каже ", изясни Йорданова.

Законопроектът беше подсилен и от ГЕРБ-СДС. От Коалицията обаче желаеха да бъдат конкретизирани част от условията сред двете четения.

" За да разсеем всевъзможни подозрения на сътрудниците, че не става въпрос за национализация, би трябвало да се вземе за образец закон за енергетиката, считам, че по този начин на всички ще стане ясно каква е задачата на ограниченията, те са краткотрайни насилствени административни ограничения ", сподели Теменужка Петкова.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР