Държавата ще изплати обезщетения за общо 87 034 лв. в

...
Държавата ще изплати обезщетения за общо 87 034 лв. в
Коментари Харесай

България плаща над 87 000 лв. по присъди на Съда в Страсбург

Държавата ще изплати компенсации за общо 87 034 лева в осъществяване на три решения на Европейския съд по правата на индивида.

Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Обезщетенията са постановени в интервала 23 май - 18 юли 2023 година

Делото " А. Е. против България " е обвързвано с следствието на изказванията, че жалбоподателката е била жертва на домашно принуждение от 23-годишен мъж, с който е съжителствала. Европейски съд по правата на човека постанови, че има нарушаване на член 3 (забрана на изтезанията, нечовешкото или унизително отношение или наказание) от Конвенцията зазащита на правата на индивида и главните свободи, заради това, че управляващите не са дали на жалбоподателката съответна отбрана . Съдът откри и нарушаване и на член 14 от Конвенцията (забрана на дискриминацията) заради това, че страната не се оправя съответно със отбраната на дамите против домашно принуждение. В резултат на това Съдът в Страсбург присъжда на жалбоподателката обезщетение за неимуществени вреди в размер на 10 000 евро и 3000 евро за разноски и разходи.
 Съдът в Страсбург е осъдил България по 25 каузи през 2022 година
Съдът в Страсбург е осъдил България по 25 каузи през 2022 година

Европейски съд по правата на човека се е произнесъл по общо 62 каузи

Делото " Станеви против България " е по отношение на невъзможността на жалбоподателите (майка и дъщеря) да получат обезщетение за неимуществените вреди, претърпени от гибелта на техния съпруг/баща, който умрял от пострадванията си, получени в автомобилна злополука. Според съда при съответните условия по делото страната ответник не е осигурила средство, позволяващо уместно обезщетение, както изисква член 2 от Конвенцията в нарушаване на позитивното процесуално обвързване на страната според тази наредба. Европейски съд по правата на човека присъжда на жалбоподателките обезщетение за неимуществени вреди в размер на 12 000 за всяка от тях, както и 2000 евро за разноски и разходи.

Делото " Наковски против България " пък визира отнемането на имущество на жалбоподателя, за което се смята, че е добито посредством закононарушение. В съответния случай Съдът в Страсбург намира нарушаване на член 1 от Протокол №1 към Конвенцията във връзка с отнемането на имуществото на жалбоподателя и неустановяването на каузална връзка сред него и незаконната му активност. Присъжда му 3000 евро за неимуществени вреди и 2500 евро за разходи по делото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР