Държавата ще изиска от банките да държат пари при тях.

...
Държавата ще изиска от банките да държат пари при тях.
Коментари Харесай

БНБ затяга сериозно кредитирането. Ще скочат ли лихвите по ипотеки?

„ Държавата ще изиска от банките да държат пари при тях. Стъпката е разумна и е в отговор на нещо, което се случва в действителността. Министерството на финансите прави противоположното -  то тегли дълг извън и впръсква парите през обществени заплащания, при което инфлацията се повишава ”, съобщи Кузман Илиев.

 

По думите му задачата е да не се получи прегряване на пазара на недвижими парцели, както се случи сред 2007 година и 2009 година " Ипотеките към момента не са поскъпнали, само че това следва. БНБ желае да го направи по-ясно за комерсиалните банки ", разяснява Илиев.

Икономистът Румен Гълъбинов сподели, че задачата на мярката е понижаване на инфлацията, с цел да може да влезем в еврозоната. „ Много значимо е дали ЕЦБ ще продължи дълго време с тази политика на увеличени лихви. Ако не се стигне до задачата от 2% инфлация в еврозоната, до тогава ЕЦБ не счита да трансформира политиката си, т.е. лихвите да останат относително високи ”, съобщи Гълъбинов.

 

Според Кузман Илиев би трябвало доста бързо да се вземат ограничения. „ Нас не ни интересува междинното равнище на инфлацията в еврозоната сега. Интересуват ни тези три държави с най-ниска инфлация (от към 3%) – Испания, Люксембург и Белгия. Ние имаме 4,2% да смъкваме, с цел да стигнем до тях. Това няма по какъв начин да стане бързо и незабавно ”, съобщи Илиев.

Гълъбинов сподели още, че рисковете от криза в световен мащаб не би трябвало да бъдат подценявани. „ Наскоро и Световната банка направи изследване, съгласно което е прекомерно евентуално тази година някои от огромните стопански системи да влязат в криза, в това число и Германия. Да влезеш в еврозоната по време на криза също не е казус. Може даже да си оставим малка врата – влизане в еврозоната от 1 юли 2025 година ”, съобщи Гълъбинов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР