Държавата ще харчи повече през следващата година. Над 2.5 милиарда

...
Държавата ще харчи повече през следващата година. Над 2.5 милиарда
Коментари Харесай

Държавата ще похарчи над 2.5 милиарда лева повече през 2018 г.

Държавата ще харчи повече през идната година. Над 2.5 милиарда лв. повече разноски са заложени в Бюджет 2018 по отношение на тази година, заяви ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова пред Българска национална телевизия.

Увеличените разноски идват от множеството доходи от растежа на стопанската система, който за тази година се чака да бъде към 4%, а за идната още веднъж толкоз, уточни тя.

Това ще разреши да се направи „ внезапен скок “ на минималната работна заплата от 460 на 510 лева, сподели Менда Стоянова. Минималната работна заплата се дефинира административно от държавното управление и нарастването до момента вървеше с 40 лева на година. Така беше заложено и в тригодишната бюджетна прогноза, само че в този момент се подвига с 50 лева

Най-много средства са планувани за увеличение на заплатите на учителите – към 330 млн. лева, което ще докара до растеж от 15%, уточни Менда Стоянова. По думите й по този начин ГЕРБ ще извърши предизборното си заричане в края на мандата учителите да взимат двойно повече по отношение на началото.

Отделно ще бъдат отпуснати към 150 – 180 млн. лева за разнообразни просветителни стратегии, както и по-високи стипендии за специалностите, в които има дефицит на фрагменти като инженерните да вземем за пример, сподели Стоянова.

Другият бранш, който ще получи обилни средства е сигурност и защита. За него нарастването е към 600 – 700 млн. лева, които ще отидат за по-високи заплати на военни и служители на реда и за превъоръжаването на армията, сподели Стоянова. За увеличение на заплатите в армията се отпускат в допълнение към 100 млн. лева, а за модернизацията на войските – над 490 млн. лева

За увеличението на заплатите на служителите на реда са планувани към 55 – 60 млн. лева, което е растеж с към 5 – 6 на 100, сподели Менда Стоянова.

В бюджета е заложено и минимално нарастване на пенсиите, като този път ще бъде за всички пенсионери, а не както в този момент се получи и към 4900 души не получиха такова, стана ясно от обясненията на шефката на парламентарната бюджетна комисия.

Управляващите ще покачат и праговете за разпределяне на обществени помощи, като фокусът ще бъде ориентиран към най-нуждаещите се, сподели Стоянова.

Останалите средства ще отидат за реализацията на инфраструктурни планове. Сред тях главния приоритет е автомагистрала „ Хемус “, която се строи с бюджетни средства, сподели Стоянова без да уточни суми. Пари от бюджета ще се дадат и за довършването на обхода на Габрово, добави тя.

Вероятно никой няма да бъде удовлетворен от заложеното нарастване на заплатите, предвижда Стоянова. Тя напомни, че синдикатите са желали минималната работна заплата да стане 530 лева, до момента в който бизнесът е изрично срещу административното й повдигане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР