Държавата пуска емисия ДЦК, като на аукцион на 15 април

...
Държавата пуска емисия ДЦК, като на аукцион на 15 април
Коментари Харесай

Държавата си търси 200 млн. лв., ето кои ще са опарените

Държавата пуска емисия ДЦК, като на аукцион на 15 април ще бъдат продадени тригодишни бумаги за 200 млн. лева Това излиза наяве от емисионния календар на финансовото министерство. Така дълг от вътрешния пазар ще бъде взет след близо година и половина спиране.

На аукционите купувачи на ДЦК са банките, капиталовите и пенсионните фондове и застрахователите. Това означва, че страната ще търси от тях 200 млн. лева заем през април. По-нататък през годината финансовото министерство има проекти да потърси финансиране за държавната хазна и от семействата. В емисионния календар е маркирано, че през 2024 година ще се предложат и стандартизирани дългови принадлежности с закрепен лихвен %, предопределени за професионални и непрофесионални вложители. Което значи, че тези ДЦК ще могат да се купят от всеки. Дали книжата ще бъдат пуснати през аукцион, провеждан от Българска народна банка, или на фондовата борса, занапред ще се прецизира. Целта на страната е да се възползва от насъбраните от семействата средства в банките, които към този момент са съвсем 81 милиарда лв.. С стартирането на ДЦК за всички държавното управление ще се опита да вземе на ниска цена заем с рента в границите на 2-3%. Такава рентабилност обаче е актрактивна на фона на депозитите, при които тя стига едвам до 2%, и то в редки случаи и при по-малките банки.

През тази година най-вероятно ще бъдат пуснати и еврооблигации. За 2024 година е очакван таван за нов дълг от 11,7 милиарда лева Тази сума мъчно би могла да се събере единствено от вътрешния пазар. Парите ще се употребяват за покриване на планувания недостиг в бюджета от 5,8 милиарда лева Освен това през тази година би трябвало да се платят и близо 3,5 милиарда лв. по към този момент пуснати излъчвания ДЦК и еврооблигации.

От финансовото министерство означават, че отсега нататък ще има по-голяма бистрота при стартирането на нов дълг и идните аукциони ще се афишират по-рано. Така вложителите щели да са наясно какви бумаги и на каква стойност могат да купят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР