Държавата предлага нова формула за изчисляване на данъка за автомобилите,

...
Държавата предлага нова формула за изчисляване на данъка за автомобилите,
Коментари Харесай

Държавата предлага нова формула за изчисляване на данъка за автомобилите

Държавата предлага нова формула за пресмятане на налога за колите, в която ще се регистрира и екологичният стандарт на колата, а освен мощността и възрастта ѝ. В подмяна на това ще отпадне данъчното облекчение за съществуване на катализатор, на което имат право притежателите на коли до 99 конски сили. Новата формула беше разисквана по време на съвещание на Съвета за тристранно съдействие и беше разкритикувана както от бизнеса, по този начин и от синдикатите.

Според работодателските организации тя подтиква покупката на остарели коли, а съгласно синдикатите това ще ощети притежателите на най-масовите коли - на възраст от 15 до 20 години. Освен данъчните промени за транспортните средства, Тристранката разиска отпадането на данъчното облекчение за главно жилище и заплащането на цялостен налог върху парцелите, когато повече от 1 жилище е заявено като главно. С друга смяна се планува от 2020-та година да отпадне подаването на служебна записка за приходите на книжен притежател и това да се прави от работодателя към Национална агенция за приходите по електронен път.

Сегашната формула за пресмятане на налога за леките коли регистрира мощността на колата, като всеки киловатчас се умножава по избрана сума, гласувана от съответната община. Полученото число се поправя с коефициент, според от възрастта на автомобила. В новата формула някои от коефициентите за възраст се трансформират, а към мощността и броя на годините се прибавя и коефициент, избран съгласно екологичния стандарт на колата - от 1 до 6, който понижава с увеличението на стандарта.

Така да вземем за пример притежател на автомобил с мощ от 134 конски сили, на възраст до 5 години и с най-модерния екостандарт все още, заплаща по 308 лв. налог, защото не може да употребява облекчението за обявление на катализатор, а по новата формула ще заплаща тройно по-малко - 101 лв..

Собственик на кола със същата мощ, само че на възраст от 15 до 20 години и със стандарт Евро 2, в този момент заплаща 110 лв., а с смяната би плащал 121 лв..

От бизнеса разчетоха новата формула в ущърб на новите коли.

„ Предложената смяна на коригиращия коефициент, обвързван с годините за произвеждане на коли, която подтиква придобиването на коли с по-голяма възраст “, изясни Ивелин Желязков от Българската търговско-промишлена палата.

Според синдикатите обаче формулата ще натовари притежателите на по-стари коли. Ваня Григорова, стопански консултант в КТ „ Подкрепа “ уточни за какво:

„ Какво е нарастването за тях? Около 30%, най-малко във връзка с съставния елемент на това от какъв брой години е записана колата “.

Други промени от данъчния пакет на финансовото министерство плануват отпадане на облекчението за главно жилище и установяване на налога върху парцелите в цялостен размер, когато човек е заявил повече от 1 жилище като главно. Въвежда се и облекчение за физическите лица при подаване на годишната данъчна декларация за приходите. Те няма да подават изискваната в този момент служебна записка за приходите, като работодателят ще подава тази информация по електронен път. Промяната влиза в действие от 2020-та година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР