Държавата подпомага ловците като събира всички проби и ги транспортира

...
Държавата подпомага ловците като събира всички проби и ги транспортира
Коментари Харесай

Заместник-министър Маринов обясни как държавата подпомага ловците

Държавата подкрепя ловците като събира всички проби и ги транспортира за лична сметка до лабораториите, разяснява заместник-аграрният министър инженер Мирослав Маринов , който с изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ доктор Светлозар Патарински направиха проява на взимане на проба за трихинелоза и Африканска чума по свинете от дива свиня в Държавно ловно стопанство „ Витошко-Студена “. За задачите на демонстрацията от стопанството са направили хигиеничен отстрел на мъжка дива свиня. Заместник-министърът изясни, че след отстрела се съблюдават избрани правила :

„ Дивата свиня се опакова и транспортира до мястото за първична обработка, каквото всяка една ловна дружинка и ловно стопанство имат. В непосредственост до нея има и яма за отпадните скотски артикули. След като се изхвърлят животинските боклуци, ямата се затваря и дезинфекцира, с цел да не се разнася от хищници и други диви животни. “

БАБХ е обучила във всяка една дружинка по най-малко 2 лица , можещи да разпознават заболяванията по дивеча и да взимат проби от тях и се вкарват в приложението „ Модул лов “, добави заместник-министър Маринов.

„ Пробите се предават в държавните ловни и горски стопанства, а по-късно се транспортират до упълномощените лаборатории в страната. Автоматично, когато резултатът от проучването е подготвен, в приложението или на уеб страницата на БАБХ може да се ревизира какъв е той “ , разясни още заместник-министър Маринов и посочи, че дивата свиня е един от ловните типове , който е най-атрактивен за българския ловджия и най-вече се употребява.

„ Индивидуалният лов продължава през цялата година и по тази причина тематиката с трихинелозата и АЧС е настояща целогодишно за ловците “, означи заместник-министър Маринов.

Изпълнителният шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински добави, че упълномощените държавни лаборатории за трихинелоза са 8, а за проучване на АЧС са 3. Частни лаборатории също имат нужната акредитация за проучване на трихинелоза. Резултатите и от двата типа проби са подготвени в рамките дневно. През 2023 година са отстреляни към 12 000 диви свине . От тях 123 проби са позитивни за трихинелоза, към 840 са инфектирани АЧС. От началото на годината са взети общо 833 проби, от които 8 са позитивни за трихинелоза.

„ С оглед на контролните функционалности и загрижеността към популацията, БАБХ всяка година по време на дейния ловджийски сезон прави пакети за проучване. Сумата при изпращане на проба за проучване на АЧС и трихинелоза е алегорична – в размер на 1 лева Трябва да подтикваме тази функционалност предвид на ранната предварителна защита за двете болести, с цел да не позволяваме заразяване на хора “ , изясни доктор Патарински.

Той напомни за случай от велинградското село Медени Поляни от преди седмица, когато над 30 души се заразиха с трихинелоза след консумация на месо от диво прасе.

„ Трихинелозата е доста рисково заболяване. Поради тази причина във всяка касапница у нас би трябвало да има наложително формален ветеринарен доктор. Контролът е непрестанен. Хората могат да бъдат спокойни, че месото е безвредно. Методът за проучване на трихинела, съгласно европейския правилник, е много сигурен – ензимен способ. Той подсигурява откриването на трихинелите за разлика от старите микроскопски способи, както е станало и в тази ситуация със инфектираните хора. Призивът ни към ловците и всички стопани е да изследват месото, даже и когато става дума за домашни животни “ , добави доктор Патарински.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР