Държавата отдели 4,5 млрд. лева в подкрепа на икономиката ни,

...
Държавата отдели 4,5 млрд. лева в подкрепа на икономиката ни,
Коментари Харесай

Калфин: Стотици хиляди българи няма да имат доходи

Държавата отдели 4,5 милиарда лв. в поддръжка на стопанската система ни, която е изправена пред тежка рецесия болести ковид пандемията. Правителството отделя и половин милиард лв. за увеличените разноски на три министерства - на вътрешните работи, на опазването на здравето и на защитата.

„ България е може би последната страна, която реагира в Европейски Съюз и е с минимален пакет ограничения. Според мен те ще бъдат незадоволителни. Не виждам явен проект за деяние. Колкото повече се отсрочват сериозните ограничения, толкоз по-скъпо става за една стопанска система да се оправи с следствията. Неслучайно огромни суми са заложени - те не се харчат незабавно, само че се поставят, с цел да успокоят хората и бизнеса ”. Това разяснява някогашният обществен министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR . Той акцентира, че времето е доста значимо. Неслучайно всички страни в Европейски Съюз са реагирали с десетки и стотици милиарди евро.

Калфин е на мнение, че има голяма група български жители, които не са покрити с нито една мярка. Това са стотици хиляди българи, които няма да имат приходи, безапелационен е той.

„ България има разнообразни източници. Тегленето на дълг е развой, който лишава време, само че изтеглен след 2-3 месеца ще бъде с доста по-високи лихви, в сравнение с в случай че бъде изтеглен в този момент. Има и други фондове, които може да се употребяват. Сумата, която държавното управление разгласи, е по-малка от това, което ни дава Европейски Съюз. Не виждам напрежение върху националния запас. Бюджетът има към 7 милиарда лв., които може да се харчат ”, изясни той в утринния блок „ България заран ”.

Бившият вицепремиер акцентира, че има доста компании, чиито поръчки стопират поради ударната рецесия в целия свят. Пазарът се свива доста и запасите на компаниите ще устоят несъмнено време. Няма по какъв начин обаче да изплащат заплати, без да имат доходи, предизвести Калфин.

Данък облага за предходната година би трябвало да се заплати до края на март, това никой не го регистрира, означи още той. Плащането по фактурата за Данък добавена стойност по време на изключителното състояние може изобщо да не пристигна, предизвести някогашният министър.

Вижте целия диалог във видеото .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР