Държавата окончателно загуби 27 милиона лева от санкцията, която наложи

...
Държавата окончателно загуби 27 милиона лева от санкцията, която наложи
Коментари Харесай

Държавата изгуби 27 млн. лв по делото срещу Домусчиеви за БМФ

Държавата дефинитивно загуби 27 милиона лв. от глобата, която наложи против корабната компания " Кей Джи Маритайм Шипинг " на Кирил и Георги Домусчиеви за приватизацията на " Параходство Български морски флот " (БМФ). Това излиза наяве от решението на Върховния касационен съд по проблема.

Глобата за общо 52.2 милиона лв. за несъблюдение на приватизационния контракт за БМФ бе наложена от Агенция за обществените предприятия и надзор през 2019 година. Домусчиеви обаче не заплатиха и държавната организация можеше само да отнесе случая до Арбитражния съд на БТПП.

Държавата твърдеше, че корабната компания на Домусчиеви ( " Кей Джи Маритайм Шипинг " ) не е изпълнила изискване от приватизационната договорка за поддържане средногодишно на общ тонаж на корабите на сдружението не по-малък от 1.3 млн DWT (дедуейт тонаж) за десетгодишен интервал от август 2008 година до края на 2018 година

Арбитражният съд обаче отряза страната и понижи глобата до 25.3 милиона лв.. Целият спор пред арбитража бе редуциран до разполагаемия корабен потенциал на БМФ, а не до собствеността.

Държавната организация твърди, че БМФ не може да написа на своя сметка кораби в градеж или наети на чартър кораби, а единствено личните си кораби. В последна сметка арбитражът споделя, че се броят освен личните кораби на БМФ, а и кораби, наети на чартър и корабите в градеж. Това понижава двойно неизпълнението на приватизационния контракт, което се отразява и върху присъдената сума.

Държавната организация е недоволна от решението и апелира пред Върховния касационен съд. Аргументът е, че арбитражният съд се е произнесъл по въпроси отвън предмета на разногласието, като си е разрешил да взема решение въпроси от вещното право. Посочва се, че решението е в несъгласие с публичния ред в страната. " Кей Джи Маритайм Шипинг " показва, че сходна опция за анулация на арбитражното решение към този момент не участва в закона.

Накрая Върховен касационен съд афишира, че страната се базира на несъществуваща правна норма, която е анулирана преди пет години от Конституционния съд. Върховните съдии не откриват никакви други годни причини за оповестяване на решението на арбитражния съд за незначително.

Предисторията

Компанията " Кей Джи Маритайм Шипинг " на Домусчиеви, която държи 70% от БМФ, беше санкционирана с 52 млн. лева през септември 2019 година с изказване, че не е изпълнен приватизациония контракт. Санкцията обаче не е бе платена и АППК заведе арбитражен иск против компанията.

Именно тази санкция се пробваха да избегнат Домусчиев още през 2016 година, когато желаеха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по разногласието им с приватизационната организация за смяна на приватизационния контракт. Решението бе в интерес на притежателя на БМФ, само че създаваше предпоставки за несъблюдение и на редица други приватизационни контракти, измежду които и този за продажбата на " Булгартабак ".

След скандал в ръководещата коалиция на ГЕРБ и " Обединени патриоти " и намесата на някогашния вицепремиер Валери Симеонов, решението на арбитража в интерес на БМФ бе обжалвано пред Върховен касационен съд. Съдът върна делото в БТПП за ново разглеждане и арбитражът приключи производството си по проблема, тъй като внезапно откри, че няма подготвеност да го преглежда. След това обаче бе заведено делото за актуалната глоба.

Глобата

Срокът на 10-годишния интервал на следприватизационен надзор на контракта за приватизация на 70% от капитала на БМФ с " Кей Джи Маритайм Шипинг " изтече в края на 2018 година

АППК установи преизпълнение на капиталовата стратегия и отчасти несъблюдение на отговорностите за поддържане на средногодишно общ тонаж на корабите на сдружението не по-малко от 1.3 млн. DWT (дедуейт), в това число посредством дъщерни сдружения на сдружението.

По контракт " Кей Джи Маритайм Шипинг " е трябвало да влага 779.880 млн. лева в морски флот, за който през 2008 година заплати 440.100 млн. лева Накрая вложенията се оказват близо 15 милиона лв. повече Според финансовия доклад на параходството за 2018 година поддържаният тонаж е бил 978 хиляди DWT.

Групата на БМФ, в която влизат 40 дъщерни сдружения, регистрирани на Маршаловите острови, 12 – в Малта, и по едно във Англия и Обединените арабски емирства, както и клон в Хамбург, има също по този начин два ферибота.

Те реализират транспорт на ж.п. вагони, товарни и леки коли, контейнери, палубен товар и пасажери по линиите Варна - Черноморск – Варна, Варна - Поти / Батуми – Варна и Черноморск - Поти / Батуми - Черноморск. БМФ има и седем влекача за маневриране на корабите във всички региони на пристанища Варна и Бургас, само че могат да се употребяват и за противопожарни дейности и избавителни действия, както и за буксировки в Черно и Средиземно море.

Към края на предходната година БМФ декларира пред " Капитал ", че разполага с кораби с общо 1.478 милиона DWT.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР