Държавата няма да дава пари на ръка за медицински изделия

...
Държавата няма да дава пари на ръка за медицински изделия
Коментари Харесай

Капка Панайотова: Нищо революционно няма в промените, засягащи техническите средства на хората с увреждания



Държавата няма да дава пари на ръка за медицински произведения и помощни средства на хората с увреждания - това гласят нормативни промени, сложени за публично разискване. Предвижда се Агенцията за обществено подкрепяне да превежда парите за покупка, направа или ремонт на изделието на производителите и търговците, регистрирани в профилиран държавен указател. Ще бъдат изменени и лимитите на цените на някои произведения. Според друга смяна месечната добавка за обществена интеграция и целевата помощ за медицински произведения ще се отпускат по сегашен адрес. Има условие медицинските произведения по самостоятелна мярка да бъдат изработвани по поръчка за съответния пациент. Измененията би трябвало да бъдат гласувани при започване на април. 

Промените в разпоредбите за даването на помощни средства и медицински произведения за хората с увреждания не са нито чак толкоз революционни, нито чак толкоз нужни, колкото се пробват да ги показват. Това сподели в предаването " Преди всички "   Капка Панайотова от   Центъра за самостоятелен живот. Това, което се случва сега е недобре забравено остаряло, а смяната не адресира злоупотребите, счита Панайотова.

Техническите помощни средства и произведения до наскоро бяха плащани по този метод. Впоследствие съществено лоби направи по този начин, че методът на заплащане да се промени, тъй като страната бавеше парите. Тогава се мина на разновидността да се дават пари на хората с увреждания по банкова сметка, посочи Капка Панайотова:

" Няма никакво значение, дали парите ще отидат по банкова сметка на индивида с увреждане и той ще заплати и по-късно ще показа фактура в " Социално подкрепяне ", или от " Социално подкрепяне " ще преведат парите непосредствено на търговеца. "

В момента има лимитни цени на избрани видове произведения. Как ще бъде остойностена да вземем за пример самостоятелната инвалидна количка не е доста ясно, разяснява Панайотова.

„ Не оповестеното не видях смяна в ценовите нива, в лимитите, които очевидно ще продължат да бъдат извънредно ниски за равнището на механически помощни средства от 21 век. “

Въпросителни поражда и времетраенето на приложимост на техническите средства, означи капка Панайотова:

" Остава си срокът за прилагане на една рингова количка - шест години, а на една електрическа - 10 години. И аз не преставам да запитвам кой човек върви с едни обувки 10 години, тъй като за един човек инвалидната количка, количката му е като обувките, като краката и обувките. Обувките можем да ги сменяме. Как да бъде един човек деен, който има потребност от инвалидна количка, като би трябвало да я употребява 10 години? "

" Кучето е заровено " в лекарските комисии и метода, по който се предписват медицинските средства и помощните произведения - там би трябвало да има доста по-голяма точност във връзка с техническото средство, от което самостоятелният консуматор има потребност, заключи Капка Панайотова.

Цялото изявление по тематиката чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР