Държавата не може системно да неглижира липсата на основни здравни

...
Държавата не може системно да неглижира липсата на основни здравни
Коментари Харесай

Каталог на държавната немощ: адв. Шаркова разкритикува Българската Коледа

" Държавата не може редовно да неглижира неналичието на съществени здравни услуги, изключително за уязвими групи от популацията каквито са болните деца и децата с увреждания ".

Това написа в профила си във Фейсбук медицинският юрист Мария Шаркова, съгласно която в акциите на Българската Коледа може да се види самобитен " азбучник на нарушаванията на правото на болните деца да получат качествена, своевременна и налична здравна помощ, от която се нуждаят. "

" Това не са капризи: приказваме за лекарствени артикули, без които болестта им ще напредне и може да докара до смърт; приказваме за лечебни или диетични храни, без които децата ще умрат от апетит (буквално); приказваме за рехабилитация, без която инвалидизирането ще напредне и ще сложи детето в още по-тежко и унизително състояние; приказваме за инсталация, предопределена за лекуване на незабавни положения ", написа още юристът и прецизира, че " част от тези действия би следвало да се финансират от НЗОК, а други - да бъдат обезпечени посредством вложения в лечебните заведения - благосъстоятелност на страната и общините. "

" Вместо това обаче, ние финансираме с даренията си действия, които по закон от дълго време следваше да са обезпечени по посочения ред. Така приспиваме съвестта си, даваме индулгенция на безсилните и безидейни ръководещи и насърчаваме бездействието....Чрез Българската Коледа обаче оставяме дългогодишното безучастие на управляващите да паразитира върху дарителството. ", показва Шаркова.

" Примиряваме се с неналичието на кувьози в лечебните заведения, значими животоспасяващи медикаменти за децата, неналичието на обикновена помощ за рехабилитация и избавителна храна. С Българската Коледа години наред точно виновните за тези тежки дефекти на здравната система ни споделят: ние и тази година никаква не я свършихме, само че дайте да дадем.

Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-сетне: " Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата. Извинявайте, че години наред държим в ъгъла детското опазване на здравето и даже по Коледа се сещаме за него единствено, с цел да Ви желаяме да дадете още. Ще вземем да си свършим работата най-накрая ", заключва юристът.

До момента самодейността „ Българската коледа “ под патронажа на президента Румен Радев е събрала над 2,5 млн.лв. В рамките на 21-тото издание на дарителската акция са изпратени над 250 000 дарителски SMS-а на номер 11117 и гласово позвъняване на 09001117, като даренията могат да се вършат целогодишно.

Тази година камапнията е ориентирана предпочитано към поддръжка на детската хирургия. Очаква се да бъде обезпечена високотехнологична инсталация в над 25 лечебни заведения на страната. Подкрепа за осъществяване на лечения и интервенции би трябвало да получат над 550 деца.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР