Държавата най-сетне успя да поеме част от контрола над храните

...
Държавата най-сетне успя да поеме част от контрола над храните
Коментари Харесай

Заплахи, подкупи, жалби: държавата най-сетне поема контрол над храните на границата

Държавата най-накрая съумя да поеме част от контрола над храните по границата с Турция. Считано от предишния петък, Националната референтна лаборатория " Централна лаборатория по химични изпитвания и надзор " (ЦЛХИК) към Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) прави лабораторен разбор на колета плодове и зеленчуци, преминаващи през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

За това научаваме от прессъобщение на Министерския съвет, откакто министър председателят Кирил Петков се е срещнал със заместник-министъра на земеделието Иван Христанов.

Според Христанов с това страната, в лицето на БАБХ, за пръв път от 10 години си е върнала контрола на границата. По думите му инспекторите правят надзор в непрестанен режим на работа, като са изпратени спомагателни екипи, които да подкрепят чиновниците на пункта. Той акцентира, че в " резултат на бойкот от страна на частен оператор, който 10 години е изкуствено подържан монополист на границата, да прави своите договорни отговорности, трафикът на пункта е претрупан " (формата отхвърля да прави инспекциите и жали, б.р).

" Борбата за границата е битка за държавността ", представен е да споделя и министър председателят.

Малко по-рано този месец земеделското министерство взе решение да приключи контракта с компанията, извършваща контрола при вноса на плодове и зеленчуци - въпросния гореупоменат монополист. До това развиване се стигна, откакто министър председателят посети преди близо два месеца " Капитан Андреево ", с цел да извърши инспекция по какъв начин се прави фитосанитарният надзор, като още тогава даде поръчка, че би трябвало да се промени методът, по който се ревизират храните - като мярка, която ще отбрани и българските производители и потребителите от импорт на артикули, които не дават отговор на изискванията за качество. И освен българските, а и европейските, защото сме външна граница на Европейски Съюз.

Впоследствие се оказа, че зам.-директорът на БАБХ Николай Роснев точно на Нова година, на 31 декември, е подписал нов контракт с частната компания - без глобата на земеделския министър Иван Иванов и без да има право на това. И бе на часа уволнен. Като тогава шефката на кабинета на Петков и държавен представител Лена Бориславова описа за потресаващи констатации от държавната ревизия на границата - инспекциите се правели чисто официално, в пункта за проучване на животните животни в никакъв случай не били стъпвали и било по-чисто и от болница, а приходите за страната от тази " активност " били минимални. В случая обаче известието на Министерски съвет касае единствено плодовете и зеленчуците.

Вследствие от всичко това на ГКПП-то се изсипа и инспекция - на БАБХ, Национална агенция за приходите, ГДБОП и ДАНС.

Още тогава Христанов разгласи, че чиновници на организацията по храните са получили смъртни закани - по телефона, от анонимни лица - малко откакто станало ясно, че видеонаблюдението не работело и е било възобновено. Преди седмица пък разгласи, че шефът на организацията по храните Христо Даскалов е получил предложение за рушвет, което се е случило през януари, с цел да си затваря БАБХ очите за инспекции на храните по границата с Турция. За това е била известена ДАНС. Не бяха обявени обаче детайлности от кого е пристигнала " офертата ". Само, че е станало посредством медиатор.

Междувременно притежателят на частната компания - " Евролаб 2011 " Васил Димитров се оплака с писмо до медиите, че всичко това било опит да му бъде конфискуван бизнесът и връчен на " незаконен необут от зората на демокрацията ".

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР