Държавата и бизнесът се сдърпаха колко точно средства да се

...
Държавата и бизнесът се сдърпаха колко точно средства да се
Коментари Харесай

Държавата и бизнесът се сдърпаха за токовите компенсации

Държавата и бизнесът се сдърпаха какъв брой тъкмо средства да се изплатят на бизнеса и по какъв начин да му се помогне откакто цените на електрическата енергия доближиха рекордни равнища. Новият енергиен министър Александър Николов изясни, че плануваният запас в бюджета е размер на 1.5 милиарда лв. и това ще бъде разпределено към бизнеса до края на март идната година. Такива са и оценките на анализаторите, че след този интервал ще има понижение на цените на природния газ и на електрическата енергия в Европа.

 

„ В цяла Европа има криза с цените на електрическа сила. 343 евро е в този момент цената в България. България ще става все по-устойчив член на енергийния пазар. Това значи, че не можем да поддържаме обикновено по-ниски цени. Основен и най-обсъждан към момента е въпросът за цените на въглеродните предавания. За 12 месеца имаме повишаване от към 4 пъти. Това се отразява директно и доста зле “, показа министърът на енергетиката през седмицата.

По думите му, данните за покачването на природния газ през последните 12 месеца са повече от стряскащи. Петролът - за година обратно - също е поскъпнал доста, въпреки и с по-бавни темпове от синьото гориво.

" В ограниченията за поддръжка ще бъдат отразени и консуматорите на природен газ. Схемите ще продължат да се развиват, тъй като в противоположен случай няма да се оправим с ценовата криза “, съобщи Николов и посочи по какъв начин стои въпроса с фирмените обезщетения.

От декември поддръжката ще се пресмята във връзка с действителната цена на борсата " Ден напред " за месец юли - 185.59 лева на мегаватчас. Всички компании, сключили контракти под тази цена, през зимата няма да получават поддръжка.

„ Размерът на компенсацията е 75% от разликата измежду базовата цена и действителната средномесечна борсова цена, единствено че не повече от 30% от действителната цена. Очакваният размер на компенсацията по тази мярка ще надвиши 900 млн. лв. за четирите месеца “, добави енергийният министър.

Това предложение обаче възмути едрия бизнес и той побърза да реагира остро. Причината бе, че действителните борсови цени сега по-често " гравитират " към 500 лева./мвтч за базов товар, като в избрани часове цената хвърчеше и над 1100 лева за мегаватчас. Всичко това значи

поддръжка най-вече от 200 лева./мвтч,

а това е извънредно незадоволително.

" Настояваме Министерския съвет да регистрира действителните закани пред българските производители от приемането на таван за компенсиране на енергийните разноски и мощно отрицателните последствията от това решение ", оповестиха в преднамерено писмо главните работодателски организации.

Според едрият бизнес, на процедура е препоръчан таван на обезщетенията в размер на 141 лева./МВтч , което е извънредно незадоволително за енергоинтензивните и съществени браншове на българската промишленост.

„ В основаната тежка и динамична конюнктура приемането на таван за отплата е освен неработещ механизъм, само че той ще докара до прекъсване и банкрут на значими стопански браншове с висок дял в производството и износа. Много от предприятията към този момент са в затруднено финансово положение “, се споделя още в писмото на работодателите. те са безапелационни, че таван на поддръжката през зимните месеци не би трябвало да има, а помощта да бъде най-малко от 185 лева за мегаватчас.

Преговорите по тематиката наподобява ще продължат дълго, а в тях би трябвало да се включат и мрежовите компании. Трите електроразпределителни сдружения и държавния " Енергиен систематичен оператор " (ЕСО) към този момент оповестиха, че

изнемогват и нямат финансов запас за осъществяване на капиталовите си стратегии.

„ Ако до седмица не ни компенсират поради мораториума, ЕРП-тата няма да устоят. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лева „ Няма да има понижаване на подаването на тока поради наложения мораториум върху цените на електричеството, само че качеството на услугата ще се утежни, така като започваме да ограничаваме разноски и ще понижаваме вложенията си в системата, а това значи повече повреди “, изясни неотдавна в ефира на бТВ ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов и.

Тазди мрачна прогноза бе доказана и от Калина Трифонова - заместник-председател на УС на ЕВН България, която в ефира на Българска национална телевизия съобщи: „ В момента поносим големи загуби, заради обстоятелството, че в контролираните ни цени са включени единствено 131 лева, а ние де факто купуваме на 500, 600 и 800 лв.! “

От думите на експертите излиза наяве, че финансовият проблем е на път да се придвижи и в действителния стопански бранш. Първо - ЕРП-тата ще стартират да бавят заплащания към контрагентите си, а това ще се усили освен междуфирмената задлъжнялост, само че и броя на неотстранените повреди по мрежата. Причината е явна: КЕВР признава на ЕРП-тата разноски за ток, които са четири пъти по-малки от от цените, на които те купуват " електриката " на борсата.

„ Разработена е схема за поддържане на мрежовите оператори, като тази мярка е съвсем 350 млн. лева, за да не се натрупва в допълнение дефицит на операторите и да се намали бъдещата тежест в цената на електрическа сила “, успокои ЕРП-тата Александър Николов. Подробностите за техните обезщетения обаче към момента се пазят в загадка.

 

Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " стопира парите на " Берое "

Енергийният министър ще разпореди " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ ЕАД да спре финансирането на старозагорската футболна горделивост " Берое ".

„ Много дълго време топлоцентралата беше употребена за субсидиране на футболния клуб. Доколкото ми е известно, последните сходни начинания са се случвали преди към 30 години. Доста футболни клубове минаха през " чистилището " и откриха напълно естествени търговски решения за действието си. Няма никаква логичност - обществена, пазарна или финансова, едно от сдруженията в най-тежко финансово положение да подкрепя спортна, футболна или какъвто и да е различен вид активност, когато финансовите му резултати не го разрешават. Бих желал да кажа, че българското население не е длъжно да прави сходен вид разноски, без значение от името на кое енергийно сдружение под шапката на БЕХ се осчетоводяват те “, разяснява министър Александър Николов пред публицисти.

Държавната въглищна Топлоелектрическа централа стана притежател на старозагорския клуб по времето на Бойко Борисов, когато цената на квотите въглеродни излъчвания едвам доближаваше 20 евро на звук, а държавната Топлоелектрическа централа генерираше солидни облаги.

В момента финансовите резултати на " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ ЕАД са отчайващи и компанията е на прехрана на БЕХ. И тъй като издръжката на " Берое " рядко пада под 6 млн. лв. на година, в днешната обстановка раздялата сред енергетиците и футболистите е повече от разумна.

 

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР