Държавата е поръчала доставката на общо 3 млн. теста за

...
Държавата е поръчала доставката на общо 3 млн. теста за
Коментари Харесай

Заради недоставени тестове не е известно кога големите ученици ще се върнат в клас

Държавата е поръчала доставката на общо 3 млн. теста за възпитаници, само че доставени досега са едвам 850 хиляди Това е повода към момента да не се знае по кое време ще бъде допустимо и учениците над 4-ти клас да се върнат към присъствено образование след тестване в понеделник и четвъртък. Това разгласи министърът на образованието Николай Денков, който отговори на въпроси във видео рубриката на Министерския съвет " Властта приказва! Открито ".

Само допреди няколко седмици публичната опозиция против тестванията бе такава, че изглеждаше невероятно да вкараме тестванията в учебните заведения. Ако сте компания, е обикновено да предпочетете пазар като Германия, където поръчките са огромни и регулярни, а друг като България, в който не знаете дали на следващия ден някой ще купи 1000 теста или няма да купи, изясни обстановката той. Допълни, че обратно на изказванията на родители за безпорядък по въвеждането на тестванията в България, безпорядък е имало и в други страни и не всичко е протекло безпрепятствено от първия ден.

Посочи, че концепцията държавните и общинските учебни заведения да заплащат тестванията на огромните възпитаници е отпаднала. Причината е, че това би представлявало косвено въвеждането на веществен ценз. Напомни, че проби, доставени през поръчка, са доста по-евтини от тези, които се купуват в аптеките.

" Пристигнат ли тестванията, Министерството на образованието ще ги разпредели по учебните заведения за 24 часа, а родителите ще бъдат известени 2 дни преди децата им да се върнат в клас ", изясни той. За да се облекчи казусът с доставките, се разисква и вид учениците от гимназията да употребяват различен вид тест, при който сами си взимат проба от носа.

Тестването на учениците ще бъде прекъснато, когато заболеваемостта в региона, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000 души, подсети министърът и също, че заболеваемост сред 250 и 500 на 100 000 допуска присъствено образование на ротационен принцип.

Скокът в заболеваемостта измежду учениците в първия месец от образователната година потвърди, че в случай че не се ползва всеобщото тестване, ще се върнем на същата обстановка и ще създадем предпоставки за епидемиологичен гърмеж, уточни още Денков. По данни на министерството все още 6.5% са имунизираните възпитаници, а 4% са преболедували. Над 1000 седмично се разболяват. Почти 45% са имунизираните учители, а с тези с документ за антителата процентът на преподавателите със зелен документ ще бъде над 50.

В отговор на въпрос изясни, че не се приема разновидността децата да се тестват вкъщи, тъй като производителите на тестванията указва отчитането от тях да става от 15 до 30 минути след взимането на първата проба. Освен това задачата на тестването е не бъде проформа, а същински дейно. " И в другите страни се вършат в клас и главната причина е резултатите да са забележими за всички, да са съпоставими и да се вършат вярно, тъй че всички да са уверени, че тази среда е безвредна ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР