Държавата е платила над 574 млн. лв. за текущ ремонт

...
Държавата е платила над 574 млн. лв. за текущ ремонт
Коментари Харесай

Пътната поддръжка през последните 2 години струва над половин милиард лева

Държавата е платила над 574 млн. лева за настоящ ремонт и поддържане на пътища в страната през последните две години. Това излиза наяве от отговор на районния министър Андрей Цеков на въпрос от Николай Нанков (ГЕРБ). Общата стойност на заданията от 12 май 2021 година до 6 юни 2023 година е малко над 1.1 милиарда лева

Сертифицирани са действия в размер на над 632 млн. лева, а фактурирани – малко над 592 млн. лева Министърът е дал и разбивка в табличен тип по отношение на осъществяването на предоставените поправки. От нея излиза наяве, че по-голяма част от тях са изпълнени и завършили. Друга част, или съвсем половината, са към момента в развой на осъществяване. Това значи, че откакто бъдат приключени и тези действия, ще би трябвало да бъдат платени.

Припомняме, че проектобюджет 2023 година планува Министерство на регионалното развитие да разполага с 2.8 милиарда лева, от които 1.2 милиарда лева са планувани за поддръжка на пътната мрежа. Все още обаче Агенция „ Пътна инфраструктура “ не съумява да подписа нови търгове за тази активност.
Текущи поправки по контракти за спешно поддържане
В момента поправки се вършат по контракти за спешно поддържане и зимно разчистване – нещо, което към този момент призна и новият министър Андрей Цеков. Тези договори са подписани в края на 2022 година от някогашния министър Иван Шишков, като главната цел бе да се подсигури зимното поддържане. Те обаче са с лимитирано деяние и бюджет до май тази година, като концепцията бе до този интервал да бъдат определени нови компании по публичните поръчки. Единичните цени по тях са в пъти по-високи от тези по елементарни контракти за ТРП.

Впоследствие обаче контрактите бяха анексирани с до 50% от цената им и бяха удължени. Така през февруари АПИ разгласи нови мегатъргове за пътна поддръжка на всички области в страната, както и автомагистралите. Два от търговете завършиха през май месец и стана ясно, че компании, близки до шефа на „ Хидрострой “ Велико Желев ще си разделят над 960 млн. лева

Бившето управление на АПИ при започване на юни се опита да преразпредели и приключи и останалите търгове, като до отваряне на ценови предложения комисиите допускаха по един претендент – нещо, което е в прорез с правилата на конкуренция. Това стана няколко дни преди новият кабинет „ Денков “ да поеме ръководството на страната.
Риск за пътната поддръжка
Така първата работа на Цеков бе да спре поръчките и да разпореди одит. Във вторник по време на чуване в комисия в Народното събрание министърът разгласи, че инспекцията е посочила, че за 4 от търговете има позволени голям брой пропуски, които допускат неефективно и нецелесъобразно харчене на държавни средства. Министърът уточни, че тези поръчки ще бъдат прекъснати.

Така за следващ път има риск пътищата да останат без поддържане, и то тъкмо преди зимата. Подобна обстановката бе и по време на постоянния кабинет „ Петков “. През последните 2 години нито служебните държавни управления, нито постоянното не съумяват да доведат до дъно търговете за пътна поддръжка, макар че такива афишира съвсем всяка една нова власт.

Министър Цеков изясни, че ще бъдат стартирани нови поръчки с назад възлагане, т.е. цената ще е главният критерии за избор на реализатор, а не техническите оферти. Въпреки това министърът съобщи, че процедурите ще лишават най-малко 6 месеца, и то в оптимистичния вид без обжалвания.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР