Държавата да спаси местните породи животни, настояват от Българският фермерски

...
Държавата да спаси местните породи животни, настояват от Българският фермерски
Коментари Харесай

Животновъдите настояват МЗХ да спаси българските овце и кози

Държавата да избави локалните породи животни, упорстват от Българският фермерски съюз- част от най-голямата европейска земеделска организация COPA COGECA.

В новия Стратегически проект за подкрепяне на земеделието до 2027 година фрапантно са понижени ставките за субсидиране по обвързаната поддръжка на застрашените от изгубване локални български породи животни, акцентират от БФС и прецизират, че става въпрос за говеда, овце и кози.

Настояват Министерството на земеделието и храните незабавно да преразгледа Стратегическия проект на България, който е импортиран в Брюксел от служебното държавно управление.

От БФС се надяват на среща с новия министър на земеделието Кирил Вътев, с цел да се разиска обстановката и да се слагат проблемите. Според ръководителя на Съюза Георги Стоянов животновъдите са разколебани дали да не престават да отглеждат локални породи животни, които не са толкоз продуктивни и дават по-малко мляко и месо, защото ще изгубят досегашните преимущества на подкрепяне по отношение на непознатите породи.

" С фрапантното понижаване на ставките по обвързаната поддръжка в новия Стратегически проект, локалните породи говеда губят тази отплата, което прави развъждането им неатрактивно за фермерите ", изясни ас. доктор Иван Механджийски, член на УС на БФС и ръководител на Развъдната асоциация на българските породи говеда - " Родопско късорого ", " Българско родопско ", " Искърско ".

Ако животновъдите с локални породи се откажат от развъждането им, българският генофонд ще бъде унищожен, тъй като не могат да устоят на конкуренцията на по-продуктивните животни.

" Местните породи са застраховката живот на българските животновъди, тъй като са устойчиви на климатичните промени и на заболявания ", изясни Механджийски. По думите му има региони в страната, в които развъждането на локални типове е без конкуренция. Според него ще се съсипе един генофонд, който е увеличаван през последните 20 години.

Местните (автохтонни) породи са основани въз основата на национална селекция и имат огромни адаптационни благоприятни условия и жизненост, приспособени към изискванията на страната ни.

" Обидно е, че страната някак си ни подценява. Надяваме се новият аграрни министър да обърне заслуженото внимание на животновъдите, отглеждащи автохтонни породи ", прикани Иван Механджийски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР