Държавата да осигури 2,5% от БВП за разходи за отбрана

...
Държавата да осигури 2,5% от БВП за разходи за отбрана
Коментари Харесай

Емил Ефтимов: Трябват ни 2,5% от БВП, за да наваксаме с модернизацията

Държавата да обезпечи 2,5% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита в идващите години, с цел да може тя да напредне с модернизацията, апелира началникът на защитата Емил Ефтимов.

Днес той представи анализ на положението и подготовката на Въоръжените сили през 2023 година, на който участваха министърът на защитата Тодор Тагарев и президентът Румен Радев.

" Както и да приключи войната в Украйна, световното противоборство няма да спре. В околните десетилетия ще се харчи за защита. Ние изоставаме в районен проект и по тази причина вложенията в защитата би трябвало да бъдат обект на необятен консенсус в обществото ", сподели Ефтимов. 

" За да наваксаме изоставането, се приказва за 2% от Брутният вътрешен продукт като най-малко. Има софтуерно време това да даде резултат, когато достигнем %. Румъния харчи по 2% от Брутният вътрешен продукт от 2017 година и в този момент се вижда какъв брой са напред. Ние, откакто сме изостанали, този спешен проект не би трябвало ли да бъде - да се вдигне Брутният вътрешен продукт за защита, да наваксаме във връзка с въоръжение и техника. Набирането на персонален състав е обвързвано със положението на въоръжението и техниката. И тогава, след няколко години, може отново да паднем на 2%. Говоря за 2,5% от Брутният вътрешен продукт. Ако има консенсус и воля, аз моля да наваксаме ", изясни началникът на защитата.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР