Два часа преди старта на Деня на отворените врати в

...
Два часа преди старта на Деня на отворените врати в
Коментари Харесай

Стотици в УХТ за Деня на отворените врати и на ученическо състезание Млади изследователи

Два часа преди старта на Деня на отворените порти в Университета по хранителни технологии студенти на трите факултета – Технологичен, Технически и Стопански, започнаха да приготвят присъединяване си и за посрещането на многочислените посетители. От ранни зори дворът се препълни с възпитаници, техните преподаватели и шефове, пристигнали да прегледат висшето учебно заведение и да вземат участие в най-голямото у нас ученическо съревнование „ Млади откриватели “.

„ Повече от 70 година УХТ образова водещите експерти в региона на хранително-вкусовата, туристическата, етерично¬маслената и козметичната, биотехнологичната и тютюневата промишлености. Днес ще имате опцията да се запознаете с всички специалности, за които можете да кандидатствате, с материалната база и изискванията, в които се организира образованието в обособените посоки и специалности, както и да се срещнете с преподаватели. Ще имате опция да дегустирате обичайни и нови артикули, направени от нашите студенти в хода на тяхното образование “, съобщи ректорът проф. Галин Иванов в приветствието си. Той посочи, че университетът поддържа отлични партньорства с бизнеса, а това дава опция образованието да е на практика насочено и да се организира в съвременно оборудвани на европейско равнище предприятия.

Гости на университета бяха Дияна Димова и Надежда Тодева от Министерството на труда и обществената политика, инж. Илия Зюмбилев, шеф на Област Пловдив, проф. Пламен Моллов, ръководител на Съвета на настоятелите на УХТ и някогашен ректор, почетният професор на УХТ и изпълнителен шеф на VP Brands International Иван Папазов, членове на настоятелството, представителите на локалната власт, браншови организации и бизнеса.

В приветствието си регионалният шеф поздрави учениците, че са обърнали своя взор към УХТ и ги увери, че изобретателните, знаещи и можещи младежи са извънредно нужни за страната ни. Образованието е най-ценният актив във вашия живот, съобщи инж. Зюмбилев.

След формалното разкриване посетители и домакини разгледаха изложените по щандовете артикули. Всички експонати бяха направени в духа на логото на УХТ и бяха новаторски или обичайни. Истински възторг провокираха хапките с медузи, чипс от цвекло, кетчуп от боровинки, бонбони с амарант и черен белгийски шоколад, баклавички с фасул мунг и шам фъстък, бонбони с ксилитол, подобаващи за диабетици, младо питие и кашкавал с лавандула. Посетителите разгледаха последно потомство 3D принтер, минихладилна камера и още разработки на студенти. Техни сътрудници съчетаха представянето на обичайни великденски козунаци с благотворителна идея в интерес на момче с детска церебрална парализа.

Най-големи безредици за трета поредна година провокира ученическото съревнование „ Млади откриватели “. Над 80 тима от 10, 11 и 12 клас от цялата страна мериха сили. По изключение бяха позволени и 9-класници, които направиха презентацията си на френски език. Първа премия в направление „ Храни “ сграбчи тимът на езикова гимназия „ Иван Вазов “-Пловдив, с тематика „ Създаване на животоподдържаща система за астронавти на Марс “. В направление „ Храни-традиции и нововъведения “ бе отличена „ Солетите-храна с богато минало “ от ППМГ „ Гео Милев “-Стара Загора. В „ Туризъм, хотелиерство, ресторантьорство “ класацията оглави „ Трюфелът-кулинарната перла на България “ на тима от ПГХТ „ Акад. Неделчо Неделчев “-Сливен. В „ Мехатронни системи “ тимът на ПГХТТ-Пловдив победи конкуренцията с „ създаване на устройство за 3D принтиране на шоколадови произведения “. Разработката „ Робот помощник “ на НПГ „ Димитър Талев “ в гр. Гоце Делчев им донесе първо място в направление „ Икономика “. Парични награди, обезпечени от УХТ, получиха и класираните на второ и трето място. Тази година за първи път бизнесът също избра своите любимци и раздаде още 13 наградата.

Част от събитията в УХТ беше и Re:Bazaar, който се провежда дружно с Майна Town и беше на тематика „ По-добрата храна “. Към тях се причисли и виновният бизнес в лицето на Lidl Bulgaria.

 

 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР