Данните сочат, че България е на едно от последни места

...
Данните сочат, че България е на едно от последни места
Коментари Харесай

Това е детска работа - как и кога да говорим с децата за пари

Данните сочат, че България е на едно от последни места по финансова просветеност Започнете рано да учите децата за парите, джобните и персоналният образец са значими. Следват положителни практики, курсове и игри, които да оказват помощ на родителите.
В България съществува разбирането, че не би трябвало да се приказва на децата за пари, и даже се счита, че в случай че се занимават с материални битовизми, ще им се ограби детството. За някои хора " пари " е мръсна дума и тематика табу. Получава се противоположният резултат: когато не са готови за действителния свят и неговите лимитирани запаси, както и цената на нещата, подрастващите постоянно попадат в клопки и не могат да се оправят съответно. Понякога самите деца ни демонстрират какъв брой могат да са съобразителни и инициативни, даже на възраст, в която ги смятате за прекомерно дребни. Kато да вземем за пример шестгодишната Калина, която желала от приятелите й в детската градина в Англия по няколко пенита, с цел да скачат на нейното съвременно въже. Родителите й мислели, че тя нищо не схваща от пари, до момента в който не ги извикали на родителска среща. Калина несъмнено е актуалният Том Сойер, само че не всички деца усещат толкоз добре интуитивно света на стопанската система, ресурсите, които употребяваме, и човешката логика на психиката. Задача на родителите и просветителната система е да ги приготви, само че светът се развива толкоз бързо, че даже да знаем наизуст книги като " Богат баща, безпаричен баща " на Робърт Кийосаки, отново може да не се ориентираме в новите финансови и цифрови трендове, благоприятни условия или клопки.

В, оповестено през 2020 година, само че извършено през 2018 година, България се подрежда на едно от последните места - 16 място от 20 страни участнички по финансова просветеност. Дори да са уверени, че е хубаво децата да научат повече за света на парите, постоянно родителите не знаят по кое време тъкмо да стартират, коя възраст е най-подходяща, по какъв начин да подходят, има ли положителни практики и назад - неработещи и нездравословни такива. Говорим с специалисти, които да споделят своя опит и препоръки по какъв начин да се образоват освен учениците, само че даже и най-малките, които към момента посещават детска градина.
Започнете допустимо най-рано
Формирането на финансови привички стартират още от предучилищна възраст. Според поведенчески психолози от университета в Кеймбридж, които са провели редица проучвания, е хубаво родителите да стартират да учат децата си за парите още на три години. На седем множеството от навиците им, свързани с парите, към този момент са затвърдени. " За родителите това е шокираща вест. Много от нас си мислят, че децата са прекомерно дребни, и ги чакат да навлязат в тийнейджърска възраст, преди да им заговорят за парите ", споделя Станка Ранчев, финансов коуч в Дания. През последните дванадесет години се е занимавала с ръководството на планове, работила е във Fortune 50 и Fortune 100 компании, а в този момент се отдала на консултациите (). " Аз самата съм минала през доста инциденти финансово поради културата и средата, в която съм отраснала, и трябваше да се науча по сложния метод. " Според Станка с най-малките деца е задоволително да работим по отсрочената гратификация . Вместо една бисквита в този момент, в случай че детето е търпеливо, след 10 минути ще получи две бисквити. Когато стане на 4-5 години, то към този момент стартира да брои и можем да му дадем физически монети, които да му оказват помощ да се упражнява. На тази възраст стартират и главните хрумвания на математиката, " повече " и " по-малко ". Сложните сметки идват по-късно, само че на този стадий е задоволително детето да види, че парите могат да се броят.
Реклама
Милена Стойчева, бизнесмен, изпълнителен шеф на " Junior Achievement България ", e безапелационна, че е хубаво още в детските градини да се вкарва познанието за ръководство на ресурсите и парите. Нейната организация си сътрудничи с МОН и Министерството на финансите, създават просветителни курсове и стратегии, които се ползват в детски градини и учебни заведения - " методът ни е интегриран, а моделът ни е напредничав точно тъй като стартира от най-ранна възраст ". По време на Международната седмица на парите те проведоха уебинари за учители и родители. " Градим просвета и образование в избран тип полезности, както и изцяло схващане за това какво значи да работим в пазарна среда ", споделя Милена. Според опитa й в последната година на детските градини е добре да се предава знанието какво тъкмо са запаси, с цел да схванат най-малките какъв е кръгът на парите, а от 1 до 4 клас е редно да се научат за другите специалности и какви приходи биха им носили те . " Като свикнат с понятията от финансовата просветеност и като станат част от речника и всекидневието им, ще им е доста по-лесно да се ориентират в света по-късно. " Тя добавя: " Преди време у нас се споделяше да не омърсяваме съзнанието на децата с пари, тъй като финансите не се преглеждат като част от финансовата просветеност и ориентировка в живота, а се бъркат с морална категория. "
Джобни пари
Обикновено джобни пари стартират да се дават на възраст сред първи и четвърти клас, само че решението е самостоятелно съгласно характера на децата. " Възможно е на едното дете да давате джобни още до момента в който е във втори-трети клас, а на другото - едвам в четвърти клас, тъй като до тогава то не се отнася задоволително отговорно към тях ", дава за образец Калоян Симеонов, специалист в дирекция " Регулация на финансови пазари " в Министерството на финансите и заместник-ръководител на работната група по финансова просветеност. Той се включи в уебинара по време на Международната седмица на парите със препоръки от практиката си. Съществуват два метода - или се дават съответна сума за всеки ден, да вземем за пример 2 лева, или се дават в понеделник 10 лева, само че за цялата образователна седмица, като ясно се изяснява на детето, че би трябвало да реши какъв брой ще харчи всеки ден. " Вторият вид е по-добър, тъй като се научават да си разпределят един стеснен бюджет във времето ", споделя Калоян. Според Станка Ранчев е значимо джобните да са за седмицата, а не за месеца - " един месец е безпределно дълго време и идея, която на тази възраст децата не схващат ".
Станка Ранчев, финансов коуч в Дания.
Въпросът е какво става, когато децата си изхарчат парите още в понеделник или вторник? Родителите би трябвало да са твърди и да не дават нови джобни незабавно, а да оставят децата да осъзнаят следствията. " Не е ли за предпочитане тези неточности да се случват в този момент, когато става въпрос за бонбони, вместо когато пораснат и става въпрос за скъпи коли и огромни заеми. Нека ги направляваме, само че и да ги оставим да се научат от грешката, тъй като в случай че не я преживят сами, няма да им се запечата в съзнанието ", споделя Станка.
Мотивиране и възнаграждение против осъществяване на домашни задания
В американската просвета е залегнал правилото, съгласно който като част от асимилиране на пазарната стопанска система децата се учат да извършват задания като косене на двора, извършване на покупки и други против възнаграждение. Тук специалистите са на разнообразни отзиви до каква степен това е добър възпитателен способ. Според Милена Стойчева е значимо да се откри салдото и да не се трансформира и този тип мотивация - възнаграждение против домашно обвързване, в самоцел: " Зависи по какъв начин желаеме да мотивираме за осъществяването за някои дейности децата си, това не би трябвало да е единственият механизъм на ранна възраст, когато към момента не са осъзнати всички условия и фактори, е по-добре да има и други механизми. " Тя предлага да се модифицира този тип процедура за България - при полагане на спомагателни старания в домашните действия децата да са поощрявани със средства, които си събират за някаква тяхна по-голяма фантазия или цел, да вземем за пример, в случай че си събират пари за колело. Милена дава образец със личната си щерка, която е била запалена по езда - " това е доста безценен спорт и й споделих, че в случай че желае да се занимава постоянно, ще би трябвало да спестим от други неща като средства за пътешестване или за частни уроци, и тя в действителност ставаше в 5 сутринта, с цел да пътува с рейса до кончетата, и се стараеше повече в учебно заведение ".
Милена Стойчева, бизнесмен, изпълнителен шеф на Junior Achievement България Реклама
Калоян Симеонов също счита, че даването на пари на детето за осъществяване на задания в домакинската работа не е еднопосочно. " Принципно е добре това да се прави, тъй като то, от една страна, е по-мотивирано да оказва помощ, а от друга - може " да завоюва " някой лев, който по-късно е негов ", само че той акцентира, че не би трябвало да се изпада в крайности. Може да се стигне до обстановка, в която детето да откаже да вземем за пример да хвърли боклука, до момента в който отива към учебно заведение, минавайки около контейнерите, тъй като не сте му дали два лв. в допълнение. Затова и Станка Ранчева е по-категорична по въпроса за възнаграждение на домашни действия и счита, че е значимо джобните да не са обвързани със отговорности у дома - " урокът, на който учим децата, е по какъв начин да боравят с парите, а не да получават възнаграждение за отговорности, които би трябвало да са част от естественото им всекидневие като част от семейството ".
Инициативност и възпитаване на предприемачески дух
По-добрият метод да научим подрастващите да изкарват пари и да събират за нещо мечтано от тях е по различен американски модел, по този начин нареченото пласиране на лимонада. Когато провеждат образования в детски градини и учебни заведения, от Junior Achievement ги предизвикват да създават картички, да продават лимонада и бисквити, мартеници или да провеждат благотворителни базари. " В нашите стратегии с изключение на разбирането какви са специалностите, по какъв начин действат общността и градът ги учим и какво са ресурсите. За най-малките имаме план " Моята градинка ", където се упражняват да работят в екип и те самите да генерират запаси ", споделя Милена Стойчева. Предприемаческата компетентност е основна в актуалния свят. Тя акцентира, че би трябвало да свързваме финансовата просвета и познание с предприемачеството - " то е належащо като метод, тъй като ни учи да сътворяваме, а не да сме потребители, процесът на създаване е доста по-естествен за децата, в сравнение с да са единствено потребители " . Всичките им стратегии са създадени в началото в Съединени американски щати, само че след това са приспособени за българска среда и са допълнени с проблеми и решения от нашата реалност, съобразени са с психическата възраст. " Случват се промени в другите възрасти: първо се съизмервам " аз " със света, след това с другите в общественост, по тази причина е доста значимо, когато децата работят дружно, да видят основаването на запаси през различен ъгъл ", изяснява Милена. Във фокус би трябвало да е градивното предприемачество - " то основава стойност за природата и средата, общественото предприемачество е също такава форма, насочено е към решение на съответни задания " .
Как да обясняваме на децата неравенството и разликата в стандарта
Елена Митева, лекар по стопанска система и старши финансов специалист в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), която също се включи в уебинар, отдаден на Международната седмица на парите, предлага да обърнем внимание на децата, че макар другите стандарти най-важна е сигурността. " Основното нещо, което децата би трябвало да знаят, е, че родителите им дават сигурност, стартират ли да се съпоставят с другите деца, кой с какви маратонки е или кой с каква кола е, хубаво е да подчертаем, че даже да не можем да им купим най-новия модел маратонки, имаме задоволително пари за храна и те са подсигурени. " Друг значим детайл е да разбираем, че другите фамилии имат разнообразни цели. " За някои хора може да е значимо да влагат парите си в скъпи телефони или коли, а за други може да е значимо да икономисват за личен дом и обучение ", споделя Елена Митева. Скъпите движимости сами по себе си не значат наложително финансова самостоятелност. Тук би била потребна книгата " Бедността. Пътеводител за деца " на полските писателки Хенрика Кшивонос и Ханна Гил-Пьонтек, която излезе на български език под знака на издателство " Точица ".
Калоян Симеонов, специалист в дирекция " Регулация на финансови пазари " в Министерството на финансите и заместник-ръководител на работната група по финансова просветеност Личният образец
Колкото и да се опитваме да развиваме финансова просвета у децата си, в случай че ние самите като родители не прилагаме правилата, на които ги учим в всекидневието си, няма по какъв начин те да ни повярват. Децата се учат най-много от персоналния образец. " От данните, които получихме от изследването, което направихме дружно с Организацията за икономическо сътрудничество и раз, стана ясно, че постоянно българските възпитаници са по-ориентирани от родителите си и взимат по-бързо решения в разходната част на бюджета ", споделя Милена Стойчева. " Трудно би било, в случай че родителите харчат средства за първокласни артикули, от които сега няма доста потребност, да съумеят да обяснят на децата за какво не би трябвало да се харчат пари за скъпи играчки, в случай че в това време би трябвало да се икономисва за нов дом или за образование ", акцентира Калоян Симеонов. Етапът на развиване след първите 7 години носи доста нови благоприятни условия за диалози за парите и за по-сложни финансови концепции.Родителите могат да употребяват моменти от всекидневието като урок за парите. " За някои пазаруването на нова кола може да донесе терзание, че детето ще реши, че те са богати, и няма да прави оценка парите по същия метод. Но това е прелестна опция да поговорим с детето си за нашите цели (по-скъпа и лъскава кола по отношение на такава, която ни дава отговор на нуждите), за това по какъв начин работят заемите и лихвените проценти, да обсъдим какъв брой е значимо да водим финансови договаряния ", споделя Станка Ранчев.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама Плащай първо на себе си
Тази фраза, която всички финансови консултанти повтарят като мантра, става известна от книгата " Най-богатият човек във Вавило " на Джорд Клейсън. Принципът е изцяло използван и в детския свят - можем да научим децата да отделят част от джобните или припечелени пари първо за тяхна цел или фантазия, с цел да се научат да пестят. Калоян Симеонов дава образец с парите, които децата получават за Нова година или рожден ден. Обикновено тогава се събират разнообразни суми, само че, да речем, детето е събрало 100 лева " Поучително е да вземете дружно решение с детето, че няма да похарчите в този момент тези пари, ще ги заделите, а като съберете още средства, ще купите - и то дружно - едно хубаво колело да вземем за пример, за което детето си е мечтало. "
Парите и цифровият свят
Често децата са цифрово по-грамотни от своите родители. Покрай взрива на криптовалутите се появиха даже младежи богаташи, най-младият милионер е на 18 години, той е натрупал благосъстояние, копаейки биткойни. Затова колкото по-рано децата схванат, че бързото замогване нормално не води до благополучен живот, а човек би трябвало във всяка обстановка да може да си прави сметка на парите, по-добре. " Повечето покупки стават вероятни " на един клик разстояние ", това прави прочувственото решение за една или друга покупка доста по-вероятно, а оттова и ръководството на персоналния бюджет още по-трудно ", споделя Калоян Симеонов.

Един от евентуалните клопки е във видеоигрите и приложенията за телефони, където, увлечени в прекосяване на равнища, младежи и даже по-малките стават жертва на таргетирано пласиране на спомагателни екстри: като виртуални пари или някакви аксесоари, които им оказват помощ да завоюват. Интернет може да дава повече прелъщение, само че в същото време ни оказва помощ да управляваме по-добре финансите. " Обяснете на децата си, че могат да съпоставят цените на стоките в онлайн магазините и да изберат най-изгодното място за извършване на покупки за тях или даже да изберат сурогат на дадена стока ", предлага Елена Митева.
Елена Митева, лекар по стопанска система и старши финансов специалист в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Какви са грешките, които да не позволяваме, когато приказваме с децата за парите
Най-голямата неточност е изобщо да заобикаляме тематиката и да останат с възприятието за нещо тайнствено, неясно, тематика табу. " Те слушат, попиват и без даже да разберем, си построяват визия за парите.Затова би трябвало да сме самодейни и да сме сигурни, че техните разбирания са верни и дават отговор на нашите полезности ", добавя Станка Ранчев. Когато детето желае нещо, не би трябвало да му споделяме, че нямаме пари, и да приключим въпроса - " по този метод детето ще построи типичните за " бедните " усеща на дефицит и непълноценност и това ще се прояви след това, когато е към този момент възрастен и би трябвало самичък да взима финансови решения ". Вместо това е добре да се изяснява, че може и да имате пари, с цел да си позволите скъпите дънки, само че нещо друго е по-важно за вашето семейство и заради какви аргументи. Много от решенията, които взимаме, са подбудени от това, което ние считаме за значимо. Така децата ще се научат сами да вършат разлика сред " би трябвало ми " и " желая го ", което ще им помогне в бъдеще да базират своите финансови решения на полезностите си и това, което е приоритет за тях.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Къде се намират българчетата по отношение на техните връстници по света
Двадесет страни вземат участие в оценката на финансовите въпроси PISA 2018 за просветеност. Около 117 000 15-годишни възпитаници се явяват на теста, което съставлява към 13.5 милиона възпитаници. " Изводът е, че резултатите от финансовата просветеност на учениците в България би трябвало да бъдат усъвършенствани. В сравнителна вероятност България се подрежда 16-а от 20 страни - участнички в PISA, по финансова просветеност (2018). На първо и второ място се класираха Естония и Финландия ", споделя доктор Елена Митева. " Важното обаче е, че това оценяване се организира преди въвеждането на спомагателни предмети по финансова просветеност в българската учебна стратегия ", изяснява подтекста доктор Митева.

В Дания е всеобща процедура родителите да откриват спестовна детска сметка за децата, парите от която ще се получат от детето, когато навърши пълноправие. И освен да подават пари в нея, а и да ги влагат. Според Станка Ранчев родителите приоритизират финансовото бъдеще на децата още от раждането им - " тези типове сметки са доста известни и дори страната се е погрижила да имат специфични данъчни привилегии. Това не е типично за България за жалост. Стандартно мисленето за финансовото бъдеще не е типично за нашата страна, а по-скоро фокусът е върху тук и в този момент или кратковременен проект ". Нейният опит от практиката и живота в Дания демонстрира, че датчаните учат децата си, че заплащането на налози, здравни и пенсионни осигуровки и допринасянето към хазната е обвързване на всички. " Те са щастливи да заплащат баснословно високите налози в подмяна на всички общи облаги, които страната предлага. Разликата е в това, че в България финансовата просвета по отношение на налозите, вложението в пенсия и осигуровки прави по този начин, че доста родители учат децата си да не способстват за общото, а и за личното си финансово бъдеще. "

Според на Организацията за икономическо сътрудничество и раз младежите в страните от Югоизточна Европа са по-малко включени във финансовата система и имат по-ниско равнище на финансова просветеност спрямо възрастните. " Финансовата интеграция във възраст 15-24 години в района също е ниска в съпоставяне със междинните стойности в Организацията за икономическо сътрудничество и раз или страните с висок приход (въз основа на данните от Findex на Световната банка) ", споделя Елена Митева.
Допълнителни действия, игри и курсове, които оказват помощ във финансовата просветеност
са български просветителни карти и игри, които оказват помощ на децата да си основат финансови привички по занимателен метод, вървят в комплект с приложение за телефон. Авторът на книгата " Богат баща, безпаричен баща " Робърт Кийосаки основава, която е за възраст над 6 години. Таблото има две трасета - Rat Trace и Fast Trace, играят от двама до шестима души, необходим ви е към час. От Junior Achievement са подготвили курс " Практични финанси ", който е от 10 до 12 клас и е допустимо да бъде включен във всяко учебно заведение, в Русе ще има проведен финансов лагер, във Варна пък ще се проведат иновационни срещи. На на организацията може да се гледа записът от уебинара от Международната седмица на парите. Всяка година се провежда програмата " Мениджър за един ден ", новините се афишират на. Федералният запас на Съединени американски щати са изготвили комикси, които по елементарен и занимателен метод да оказват помощ на родители и учители да образоват децата си за финансите, ресурсите са свободни за събаряне за всички на. Съществуват няколко положителни приложения за телефон, които образоват под формата на игра - да вземем за пример, e приложение уместно за деца от 10 години. Обучителните занимателни видеа, които също са свободни за гледане, са толкоз забавно и професионално направени, че завоюваха награди " Еми ". Подкастът на " Капитал " " Децата и парите " е свободен за слушане в. Министерството на финансите създава портал за финансова просветеност, който ще е деен в края на актуалната или началото на идната година. Идеята е този портал да е удобен, да има калкулатор за фамилен бюджет, ще бъдат оповестени препоръки за персоналните финанси за възрастни и за деца. Към сегашния миг на на министерството има секция, отдадена на финансовата просветеност.
Фотограф: Shutterstock class= " row " > Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР