Данните са навсякъде около нас, все повече и повече процеси

...
Данните са навсякъде около нас, все повече и повече процеси
Коментари Харесай

Експерт: Данните са навсякъде, но трябва да ги използваме, за да разбираме по-добре света, в който живеем

Данните са на всички места към нас, от ден на ден и повече процеси събират данни и ние би трябвало от ден на ден и повече да ги използваме, с цел да разбираме по-добре света, в който живеем, и с цел да взимаме по-информирани и по-качествени решения. Това сподели лингвистът и специалист по данни Никола Тулечки в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

На 30 януари Ratio провежда събитие, отдадено на данните и хората. Лектори са Никола Тулечки, Жоро Пенчев, Доброслав Димитров и Иван Иванов.  

Технологията за взимане на решение, основано на данни и на машинно самообразование, съществува от доста време, само че в този момент към този момент е налична за всички. 

" Нашата цел е да се сложим на кръстопътя сред технологиите и обществото, сред цифровото и действителното и нещата и данните за тях. Така желаеме да покажем по какъв начин се употребяват данни, за какво би трябвало да се употребяват “, изясни Тулечки.  

По думите му, колкото повече са данните, колкото по-хетерогенни и по-разнообразни са те, толкоз по-трудно е да бъдат трансфорат през в информация и в познание.  

" Това, че едни данни са налични или че някакъв развой създава данни, не значи автоматизирано, че ние може да произведем познания или изобщо да ги осмислим. Има един човешки детайл, който стои сред съществуването на някакви данни, някаква таблица и знанията или някакво свястно решение, което се взима от тях “, разясни специалистът.  

Чрез данните добиваме визия на доста по-прецизно равнище за това какво тъкмо се случва в даден развой. " Ако данните са добре събрани и имаме прекрасен статистически модел, на процедура посредством тях може да предвидим бъдещето на някои процеси. Това е главната стойност, която данните получават. Ако желаеме нашият модел да е добър или нашият изкуствен интелект да е стойностен и интелигентен, би трябвало да му дадем да " изяде “ допустимо най-вече данни. Затова тези данни стават много скъпи “, уточни още Никола Тулечки.  

На доста места по света към този момент може да приказваме за умни градове, в които има от ден на ден интегрирани системи, които разрешават в действително време да се наблюдават процесите в един град и да се взимат съответни и умни решения. " Всякакви оптимизационни процеси, основани на данни и на интелигентни решения, могат да създадат един град много по-приятен за живеене. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР