Данните от митниците показват, че ОАЕ са внесли злато от

...
Данните от митниците показват, че ОАЕ са внесли злато от
Коментари Харесай

Злато за милиарди се изнася незаконно всяка година от Африка

Данните от митниците демонстрират, че ОАЕ са внесли злато от Африка през 2016 година в размер на над 15 милиарда $, което е повече от вноса на всяка друга страна.

Документ
Внос на африканско злато в ОАЕ
Близкият изток се трансформира във врата към пазарите в Европа, Съединени американски щати и други страни, излиза наяве от следствие на Reuters. Всяка година злато за милиарди долари се изнася контрабандно от Африка през Обединените арабски емирства. Така Близкият изток се трансформира във врата към пазарите в Европа, Съединени американски щати и други страни, излиза наяве от следствие на Reuters.

По данни UN Comtrade Database Китай - най-големият консуматор на злато в света, през 2015 година е внесъл повече африканско злато от ОАЕ. През 2016 година обаче, след като са и последните данни, ОАЕ са внесли съвсем два пъти повече злато от Китай през предходната година.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък През 2016 година Китай заема второ място с импорт на африканско злато на стойност 8.5 милиарда $. Швейцария, която е международен център за пречистване на злато, се подрежда на трето място със 7.5 милиарда $.

Мащаби на износа

Данните от митниците демонстрират, че ОАЕ са внесли злато от Африка през 2016 година в размер на над 15 милиарда $, което е повече от вноса на всяка друга страна. Освен това от 2006 година насам вносът в Обединените арабски емирства е повишен с повече от 13 милиарда $, като преди 13 години е бил в за едвам 1.3 милиарда $. Общото тегло на импортираното злато е 446 тона, като количеството се усилва. За съпоставяне, през 2006 година размерът на импортираното злато е било 67 тона, написа Reuters.

Голяма част от златото не е записано в износа на африканските страни. Петима от икономистите, интервюирани от организацията, споделят, че това демонстрира, че огромни количества злато напущат Африка, без да се заплащат налози на страните, които го добиват.

Точни данни на количеството добито и изнесено черно злато не може да бъдат дадени, само че в отчета на Reuters се дава оценка на мащаба въз основа на съпоставяне на общия импорт на ОАЕ с износа, заявен от африканските страни. Големите минни компании в Африка настояват, че не са изнасят за ОАЕ, което демонстрира, че вносът на злато от Африка е от други източници.

Пътят на златото

Предишни отчети и изследвания демонстрираха, че златото се добива от хора, в това число деца, които нямат връзка с огромния бизнес, и копаят, без да има формален контрол. Освен това случаите са чести. През февруари имаше три злополуки в противозаконни мини в Зимбабве, Гвинея и Либерия, при които починаха над 100 души.

Често миньорите би трябвало да дадат част от добива си като комисиона на хората, които управляват мината. Неправителствени организации като Global Witness и Human Rights Watch алармират за детски труд, корупция и връзки с терористични групи в някои от тези мини.

Нелегалните способи за добиви на злато, познати още в промишлеността като " занаятчийски " или дребномащабни, се разрастват в международен мащаб. Те са занаят на милиони африканци, както и източник на огромни доходи. Методите обаче са свързани и с обособяване на химикали в почвата и реките. Правителствата на Гана, Танзания и Замбия настояват, че нелегално създаденото злато, което след това контрабандно се изнася, е обвързвано с употреба на служащи и огромни екологични проблеми.

Гана е вторият производител на злато в Африка. Президентът на страната - Нана Акуфо-Аддо, съобщи през февруари, че " сантименталната " епоха на самостоятелното извличане е отминала и е настъпила епоха на " широкомащабен и рисков " занаятчийски рандеман, който се управлява от непознати незаконни организации.

Не всички във веригата обаче нарушават закона. Миньорите, някои от които работят напълно законно, нормално продават златото на медиатори. Те или непосредствено изнасят златото, или го продават на границите на Африка, несъмнено, незаконно.

Например Демократична република Конго (ДРК) е главен производител на злато, само че формалният експорт е единствено дребна част от производството - огромна част от него се вкарва контрабандно в прилежащите Уганда и Руанда. " Това, несъмнено, е обезпокоително за нас, само че ние имаме доста малко въздействие, с цел да го спрем ", сподели Тиери Болики, шеф на ЦИЕ, държавният орган в Конго, чиято цел е да записва, прави оценка и полза скъпоценни минерали като златото.

Замърсяване, спорове и престъпност

През последното десетилетие огромното търсене на злато направи привлекателно за миньорите потреблението на минно съоръжение и токсични химикали, посредством които да покачат добива. Замърсената вода се връща в реките и ги замърсява.

Малките миньори от дълго време употребяват живак, който е на ниска цена - към 10 $ за флакон. Токсичните резултати от него включват увреждане на бъбреците, сърцето, черния дроб, далака и белите дробове, както и неврологични нарушавания като тремор и мускулна уязвимост. Според откриватели и миньори в Гана в добива се употребяват още цианид и азотна киселина.
Промишлени минни компании също са виновни за замърсяването, тъй като постоянно има разливи от цианид до респираторни проблеми, свързани с праха от минните действия.

Буркина Фасо е забранила добива на дребно в някои региони, където ислямистите, свързани с Ал Кайда, са дейни, а през април държавното управление на Нигерия анулира минния рандеман в Замфара, потвърждавайки, че инспекциите са открили " мощна и очевидна връзка " сред активността на въоръжените незаконните групи и противозаконните миньори.

Златният Дубай

След като африканското злато се изнесе, би трябвало да бъде продадено. Повечето от него се търгува в Дубай - златната промишленост на ОАЕ.

Търговията със злато образува съвсем една пета от Брутният вътрешен продукт на ОАЕ. От 2006 до 2016 година делът на африканското злато в общия импорт на благородния метал в ОАЕ се е нараснал от 18% на близо 50%, демонстрират данните на Comtrade. Според формалните данни на страната през 2016 година тя е внесла злато от 46 африкански страни. В базата данни на Comtrade обаче липсват данни, че 25 от тези 46 са правили доставки за ОАЕ (от емирствата настояват, че вносът е бил за 7.4 милиарда долара). Освен това ОАЕ са внесли доста повече злато от тези 25 страни, а не от останалите 21 страни, които са заявили доставки за страната. Това разминаване в данните може да е ориентир за мащабите на незаконната търговия с благородния метал.

В същото време нито една рафинерия в ОАЕ не е акредитирана от Лондонската асоциация на пазара на благородните метали (LBMA), която е стандарт за промишлеността на западните пазари. За LBMA " не е комфортно да работи в района " заради опасенията за недостатъци в митниците, касовите транзакции и ръчно пренасяното злато, споделя основният механически шеф Нийл Харби пред Reuters.

Следователите и хората в златната промишленост споделят, че лекотата, с която контрабандистите могат да носят злато в ръчния си багаж на самолети, напускащи Африка, оказва помощ за незаконния транспорт. А слабата регулация в ОАЕ значи, че нелегално добитото злато може да бъде законно импортирано и освободено от налози.

" Има доста злато, което напуща Африка, без да бъде записано в нашата документи ", споделя Франк Мугиени, старши консултант по индустриалното развиване в Африканския съюз. И прибавя, че ОАЕ печелят от нерегулираната среда в Африка.

Не всички несъответствия в данните, оценени от Reuters, наложително сочат, че златото, което се добива от Африка, се придвижва контрабандно през ОАЕ. Разликите биха могли да идват от другите данъчни режими в съответните страни, забавянето сред изпращането и идването на товара или просто да има неточности. Анализаторите на златния пазар, означават също, че част от търговията, изключително от Египет и Либия, може да включва злато, което е било рециклирано.

В 11 случая обаче цената на кг, която ОАЕ афишира за импорт, е доста по-висока от тази, записана от страната експортьор. Това съгласно икономиста Леонес Ндикумана, който изследва финансовите потоци в Африка, е " типичен случай на ниско фактуриране на износа ", с цел да се понижат налозите.

Матю Саломон, американски икономист, който употребява на комерсиалната статистика, с цел да разпознава противозаконни финансови потоци, изяснява, че " непрекъснатите несъответствия в търговията с избрани артикули и сред обособени страни... могат да разпознават обилни опасности от противозаконна активност ".

Вносът в Дубай

Златото може да бъде импортирано в Дубай с малко документи, споделят африкански търговци на едро пред Reuters. Говорител на DMCC (Дубайският стоков център - главният стоков пазар на ОАЕ) обаче твърди, че има постоянна регулаторна рамка, която включва строги правила, в сходство с разпоредбите избрани от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Санджив Дута, началник на стоковата борса в DMCC, сподели през януари, че центърът построява стратегически връзки с множеството страни, добиващи злато в Африка. През последните 12 месеца DMCC одобри стандарта за рафинериите, наименуван Dubai Good Delivery, който съгласно него е доста непоколебим. " Ние пожелаваме документи за експорт. " Дута сподели, че " златото за из път ", импортирано в ръчен багаж, е " доста лимитирано ", само че не даде съответни данни.

Интересите на Запада

Днес златото търгува приблизително на 40 хиляди $ за кг, което е под рекордната му стойност от 2012 година, само че въпреки всичко четири пъти е по-висока отпреди две десетилетия.

Западните вложители купуват злато, с цел да могат да усилят портфейлите си; Индия и Китай го търсят за бижута. Повечето западни компании - и банките, които ги финансират, заобикалят директно да обработват африканското непромишлено злато. Те не желаят да рискуват да употребяват метал, който може да е бил придобит, с цел да финансира спорове, или който може да е бил обвързван с нарушавания на правата на индивида, както се случва да вземем за пример в ДРК или Судан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР