Данните от досиетата Пандора са ясен сигнал, че политиците са

...
Данните от досиетата Пандора са ясен сигнал, че политиците са
Коментари Харесай

Йелена Чосич, ICIJ: Най-вероятно ще излязат още изненадващи имена от досиетата "Пандора"

Данните от досиетата " Пандора " са явен сигнал, че политиците са забъркани в действия, които би трябвало да бъдат тествани. В някои от страните, поради политическата обстановка - да вземем за пример в България и Черна гора - може и да се случи.

Това сподели за " Дневник " Йелена Чосич, която е част от екипа за работа с данни на Международния консорциум за проверяваща публицистика (ICIJ) и координатор на партньорствата му в Източна Европа.

" Дневник " беседва с Чосич в края на предходната седмица за работата по досиетата " Пандора ", за резултата им върху района и върху световната офшорна промишленост. Следва част от отговорите ѝ.

, трима французи четирима сърби, 19, 38 украинци - такива данни могат да се видят на картата за досиетата " Пандора " на Международния консорциум на проверяващите публицисти. Допускате ли опцията в големия масив документи - 12 млн. документа, 2.94 терабайта - да се появят нови имена, на които до момента не сте попадали при обработката и ще изненадат даже вас - били те на българи, британци или други?

- Много е елементарно да се отговори на този въпрос и отговорът е " Да ". Най-вероятно ще излязат още имена в този теч. Не колкото открихме до момента, тъй като подходихме доста систематично, само че мисля, че ще се появят още.

Част от работата ви е съгласуваност с партньорските издания от Източна Европа. Очаквате ли или виждате ли към този момент влияние на обстановката върху локалната политика?

- Имаме наличие тук от известно време и знам какво значи всичко това: че политиците в района ни са забъркани в неща, които би трябвало да бъдат тествани. Ако приказваме за това, че има български, сръбски, черногорски, чешки политици на високи равнища, които са имали или към момента имат офшорни компании, активи в тези компании, връзки с добре прикриващи се хора, с нарушители или други, това просто значи, че институциите в тази страна е трябвало да създадат инспекции. Трябвало е да са създали серии изявленията, инспекции на всичко, появяващо се като резултати на следствията ни. Дали това ще се случи? Въпросът е към тях.

А дали аз чакам нещо? Досега не се е случило доста, само че в България виждаме, че (Делян) Пеевски бе свикан на разпит. Виждаме, че още институции търсят отговорност и ревизират случаите. Дали това ще се случи на равнището, на което имам вяра, че ме питате - дали ще има наказания за тези играчи? Да изчакаме и да забележим. В района обаче виждаме и обстановките, в които институциите ревизират и споделят, че всичко е наред. И в Сърбия прокуратурата сподели тази заран, че е проверила, че Синиша Мали (финансовият министър и някогашен кмет на Белград, - бел. ред.) не е нарушил никакъв закон в Сърбия.

Съмнявам се, че можеш да провериш това за три дни. Проверката на тези документи лишава известно време. Трябва да се обадите на тези снабдители, на правните екипи, работили по тези действия, и просто да поискате още информация. Правните адвокатски фирми би трябвало да ви дадат информация, само че това не се случва. В някои случаи, в някои страни, когато политическата обстановка разрешава - като в България и евентуално в Черна гора - нещо може да се случи. В Чехия ще забележим, тъй като това е министър председател (малко след диалога партията на премиера Андрей Бабиш, забъркан в досиетата " Пандора ", загуби изборите - бел. ред.), ще е още по-важно, а институциите ще би трябвало да са реагират по-добре. В някои от страните обаче, като Сърбия, в действителност се колебая, че нещо съществено ще стане, и Украйна.

Досиетата " Пандора " е единствено последният теч с масив от данни за политици и бизнесмени, които крият парите си в офшорни компании по разнообразни аргументи - единствено за последните 6 години имаше няколко други, които привлякоха международното внимание, като Panama Papers или Paradise Papers. След толкоз течове виждате ли промени в метода, по който го вършат, с цел да крият следите си?

- Има промени. Някои от фирмите (появили се в предходните масиви - бел. ред.) са затворени, някои остават в бизнеса. ICIJ разгласява историята за Alcogal, един от доставчиците на офшорни услуги. Можете да видите какъв брой е употребен от Латинска Америка, само че и от Русия. Когато преминете през всички - невероятно е през всички, само че въпреки всичко през множеството - ще видите модели, които се повтарят. Този политик употребява Британските Вирджински острови, оня - единствено Кипър. Има и нови юрисдикции, които ни се демонстрират. Преди това имахме малко в Panama Papers или още други в Paradise Papers, само че към този момент имаме данни от 30 юрисдикции.

Има и остарели модели - политици от нашия блок са доста осведомени с потреблението на Кипър и Британските Вирджински острови. Руснаците участват в компании като Alpha, Alcogal, само че и Trident Trust (организации, предоставящи офшорни услуги - бел. ред.). Има повтарящи се модели, само че и нови неща, както в тази ситуация с тези следствия. Колегата ми Уил (Фицгибън) от ICIJ направи изумителното нещо, което сподели, че хората в Съединени американски щати не употребяват офшорни зони по целия свят и главната причина е, че имат опцията да употребяват личната си страна като офшорна. В предходни течове Делауеър беше място, където можеха да се видят сходни или безусловно същите офшорни действия. Сега място в Южна Дакота е употребявано всеобщо от американци, с цел да крият благосъстоянието, фирмите и тръстовете си - или с цел да скрият парцелите си от управляващите, някогашните си съпруги и децата си, или да се облагодетелстват, като купуват активи, за които би трябвало да платят доста налози.

Можем да забележим и някои остарели неща - места, където нормално отиват парите, само че и толкоз доста юрисдикции са се отворили, офшорният бизнес е доста рентабилен. Така че се употребяват всеобщо на всички места, само че се видя и че има и нови юрисдикции, и нови модели.

Цялото изявление очаквайте тази седмица в " Дневник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР