Данните не са окончателни, Щабът на редовния брифинг ще ги

...
Данните не са окончателни, Щабът на редовния брифинг ще ги
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Темпът остава между 10 и 15 нови случая на ден


Данните не са дефинитивни, Щабът на постоянния брифинг ще ги заяви. Мисля, че темпът е същият - сред 10 и 15 нови случая, в случай че не дойдат и други. Това разгласи в ефира на "Плюс- Минус. Коментарът след новините " по NOVA основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

"Ядоса ме празната полемика с която занимаваме обществото. Когато страната е в изключителна обстановка, един от правилата е да има единоначалие, да се дават точни, ясни и изпълними разпоредби и да не хвърляме хората в план кой е прав и кой не. После може да вършим разбори дълго време след епидемията. В момента сме в навечерието на по-сериозното разпространяване и би трябвало да даваме точни и ясни указания какво да се прави ", сподели той.

"До през вчерашния ден бях събрал 16 разнообразни предложения и 16 разнообразни компании и те не са идентични. Има такива, които потвърждават вирусното RNK. Има такива, които потвърждават някои от антителата. Имаме доста съществени искания към част от тези проби. Испания показват грешки, достигащи до 60-70%. Ползата от тях не е огромна. Това, което би трябвало да вършим в този момент, е да спрем разпространяването, да реагираме на всеки нов случай, да търсим контактните, да съблюдаваме дистанцията. Това е нещото, което ще ни избави ", счита Кунчев.

Той изясни, че и в Бургас е имало случаи на неверни данни, взети от бързи проби, на потвърдени случаи с COVID-19.

"Ако има и минимален смисъл, а то има, от скрининг, ние ще г организираме. Но не подобен всеобщ, който да дава момента фотография на положението, а по-скоро върху рискови групи. Такъв направихме. Очертават се две-три групи на хора, които излизат позитивни. Едните са хора, които се връщат от чужбина, от страни, където разпространяването е било по-сериозно. Другата група е на хора, които са били на ски някъде - австрийски и швейцарски курорти, както и в Банско и Пампорово. Третата група са хора, които по някакви аргументи са контактували с някого. В момента се движим тъкмо по разпоредбите. Между 5% и 10% от засегнатите са хора, които са работили с позитивни ", съобщи Кунчев.

Според него ограниченията, които се вземат, са съответни и навременни. Той се надява темпът да остане същия и лечебните заведения да не се изпълнят със инфектирани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР