Дания става третата страна в Европа, заедно с Норвегия и

...
Дания става третата страна в Европа, заедно с Норвегия и
Коментари Харесай

И Дания въвежда задължителна казарма за жените

Дания става третата страна в Европа, дружно с Норвегия и Швеция, която ще включи дами в армията си. Това ще стане с въвеждане на наложителна казарма за дамите от 2026 година, стана ясно от изявление на датския министър председател Мете Фредериксен.

Държавата има за цел да усили бюджета си за защита с близо 6 милиарда $ през идващите пет години, с цел да реализира задачите на НАТО.

„ Ние не се превъоръжаваме, тъй като желаеме война. Превъоръжаваме се, тъй като желаеме да я избегнем “, споделя Фредериксен при представянето на проекта.

Новите ограничения на датското държавно управление идват на фона на възходящото напрежение в Европа след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Страната също по този начин усилва военните си разноски от сегашните 1,4% от брутния вътрешен артикул (БВП) на 2%, с цел да извърши задачите, сложени от военния алианс НАТО.

Освен за реализиране на условията на НАТО, ограниченията имат и друга цел – реализиране на цялостно пълноправие сред половете.

„ По-стабилната наборна военна работа, в това число цялостното тъждество сред половете, би трябвало да способства за решаването на провокациите в региона на защитата, националната готовност и за попълването на въоръжените ни сили “, споделя министърът на защитата Тролс Лунд Полсен.

Жените в скандинавската страна и в този момент могат да преминат през военна работа, само че това се случва единствено непринудено, до момента в който за мъжете тя е наложителна.

Миналата година 4700 души са били на военна работа, като към 25% от тях са били дами. Този брой ще бъде повишен на 5000 души годишно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР