Дания ще се присъедини към отбранителната политика на Европейския съюз

...
Дания ще се присъедини към отбранителната политика на Европейския съюз
Коментари Харесай

Кое тласна скандинавска държава към отбранителната политика на ЕС

Дания ще се причисли към отбранителната политика на Европейския съюз след референдум на 8 юни, демонстрират окончателните резултати от вота, което е най-новата смяна измежду скандинавските страни за задълбочаване на връзките в региона на защитата в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, установи Ройтерс.

Дания е единственият член на Европейски Съюз, който не е част от политиката за защита и сигурност на блока. Проведеният референдум отбелязва първия път, когато държавно управление съумява да отстрани едно от няколкото изключения, обезпечени на референдума от 1993 година за Договора от Маастрихт.

Окончателните резултати демонстрираха, че съвсем 67 % от гласоподавателите са подкрепили анулацията на изключването на страната от по този начин наречената Политика на обща сигурност и защита на Европейски Съюз (ПОСО), което беше най-голямата записана поддръжка за поддръжка в Дания на референдум по въпрос от политиката на Европейски Съюз.

Около 33 % от гласувалите датчани се оповестиха срещу.

Гласуването за унищожаване на непричастността на датчаните към отбранителната политика на Евросъюза е победа за последователите на по-широкото съдействие с Европейски Съюз, до момента в който тези, които са срещу, настояват, че пактът за защита на Европейски Съюз е съкрушен от администрация и че присъединяване на Дания във военни интервенции на Европейски Съюз ще коства прекомерно скъпо. По данни на Централно разузнавателно управление на САЩ от 2021 година датските въоръжени сили имат 17 000 души деен персонален състав (9000 души пехота, 3000 души във Военноморски сили, 3000 души във Военновъздушни сили, 2000 души имат други задачи). Военният бюджет на страната през 2021 година е 1,4 % от Брутният вътрешен продукт и е над 5,2 милиарда $.

" Изпратихме сигнал до нашите съдружници в НАТО, в Европа. Изпратихме и явен сигнал на (руския президент Владимир) Путин ", съобщи премиерката Мете Фредериксен, откакто множеството гласове бяха преброени.

" Когато Путин нахлуе в свободна и самостоятелна страна, когато Путин заплашва мира и стабилността, всички ние сближаваме още повече един с различен ", сподели Фредериксен.

" Когато на нашия континент още веднъж има война, тогава не можеш да бъдеш безпристрастен “, добави Фредериксен в тирада след излизането на резултатите от референдума, показва „ Политико “. Датската премиерка означи, че незабавно към Копенхаген са заваляли послания от нейни сътрудници от чужбина, приветстващи резултата.

Едно от тях беше на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която съобщи в Tуитър, че приветства " мощното обръщение за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ през днешния ден ", и добави, че както Дания, по този начин и Европейски Съюз ще " извлекат изгода от това решение ".

Въпреки че резултатът от референдума няма да има огромни на практика последици за Европейския съюз, на него се гледа положително в Брюксел, цитира Ройтерс Кристин Нисен, изследователка в Датския институт за интернационалните проучвания. " Това е част от общата наклонност сега на доближаване на страните ", сподели Нисен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР