Дания ще дари 19 изтребителя F-16 на Украйна. Първите шест

...
Дания ще дари 19 изтребителя F-16 на Украйна. Първите шест
Коментари Харесай

Изтребителите за Украйна: Първите шест датски F-16 ще пристигнат около Нова година

Дания ще подари 19 изтребителя F-16 на Украйна. Първите шест ще дойдат в Киев към Нова Година. По-рано и министър председателят в оставка на Нидерландия - Марк Рюте съобщи, че страната му ще подари бойни самолети на Украйна.

Други осем изтребителя ще бъдат дарени през 2024 година, а последните пет – през 2025 година Това стана ясно след срещата на президента Володимир Зеленски с премиера на Дания Мете Фредериксен.
Това ще бъде мощен тласък за други страни, които са се съмнявали дали да ни дават изтребители.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Фредериксен от своя страна акцентира, че доставките на F-16 ще се случват допустимо най-бързо. От месеци Копенхаген също по този начин образова украински водачи да ръководят изтребителите. Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников по-рано съобщи, че образованието ще отнеме най-малко шест месеца, а може би и повече, с цел да бъдат подготвени и инженери и механици.
Заедно с Нидерландия ние сме първата страна, която поема корав и съответен ангажимент да подари западни изтребители. И се надяваме, че в този момент и други ще ни последват. Способността на Украйна да обезпечи въздушното си пространство е от решаващо значение. Надяваме се и имаме вяра, че датските изтребители ще ви оказват помощ да отбраните небето си, да отбраните украинския народ и да помогнете на Украйна да си върне земята, която по право е ваша.
Мете Фредериксен, министър председател на Дания

Преди срещата с датския министър председател, Зеленски беседва и с министър-председателя в оставка на Нидерландия – Марк Рюте. Той също даде обещание подаяние на F-16, само че без да показва прецизен брой, нито интервал за доставка. Амстердам разполага с общо 42 американски изтребителя, само че към момента не е решила дали всички те ще бъдат дарени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР