Дания гласува дали да се присъедини към общата отбранителна политика

...
Дания гласува дали да се присъедини към общата отбранителна политика
Коментари Харесай

Дания иска да се присъедини към отбранителната политика на ЕС

Дания гласоподава дали да се причисли към общата отбранителна политика на Европейски Съюз, като може да стане последната членка на блока, която ще се причисли към нея, защото нахлуването на Русия в Украйна продължава да трансформира пейзажа на сигурността в Европа.

Референдумът в сряда, на който се счита, че гласоподавателите евентуално ще поддържат предлагането на държавното управление, следва историческите молби на неприсъединилите се до момента северни съседи на Дания - Финландия и Швеция - да се причислят към нато предишния месец, съобщи в. "Гардиън ".

Дания, която исторически подлага на критика Европейски Съюз, си обезпечи изключения от присъединението както към политиката за сигурност и защита на блока, по този начин и към еврото на референдум през 1993 година, само че министър-председателят на страната Мете Фредериксен съобщи, че е време да се промени курса.

"За страдание чакаме време, което ще бъде още по-нестабилно от това, което претърпяваме в този момент ", сподели Фредериксен, откакто гласоподава. "Вярвам, че това е вярното нещо за Европа, вярното нещо за Дания, вярното нещо за нашето бъдеще. "

Фредериксен свика референдума едвам две седмици след нахлуването на Русия в Украйна, откакто реализира съглашение с болшинството от партиите в датския парламент, като също по този начин се ангажира да усили разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт, в сходство с условията за участие в нато, до 2033 година

"НАТО, несъмнено, ще остане най-важният ни инструмент, само че Европейски Съюз ни дава още един при обезпечаването на защитата ни на изток ", съобщи представителят по въпросите на защитата на ръководещите социалдемократи Могенс Йенсен. Единадесет от 14-те датски партии, представляващи повече от три четвърти от местата в Народното събрание, приканиха гласоподавателите да се откажат от отрицателния избор. "Светът се трансформира, и то не по добър метод. Трябва да се обединим и да засилим съдействието, което укрепва нашата сигурност ", съобщи Якоб Елеман-Йенсен, началник на опозиционната Либерална партия.

Въпреки че изследванията на публичното мнение непрекъснато сочат, че вотът "да " е по-вероятен - към 40% поддръжка против 30% за "не " и 20% колебливост, анализаторите са внимателни да вършат безапелационни прогнози за резултата от референдума, като се чака ниската изборна интензивност да изиграе роля в страна, която постоянно е отхвърляла по-нататъшната интеграция в Европейски Съюз.

Участието в отбранителната политика на Европейски Съюз би разрешило на Дания, която е създател на нато, да взе участие в взаимни военни интервенции на Европейски Съюз, като тези в Сомалия, Мали и Босна, а датските чиновници да участват в залата, когато сътрудниците им от Европейски Съюз разискват въпроси, свързани с защитата.

Експертите считат, че това ще бъде възприето като алегорична победа в Брюксел. "Политическото значение ще надделее над военния принос ", сподели Кристиан Соби Кристенсен, старши откривател в Центъра за военни проучвания към университета в Копенхаген.

Онези, които се опълчват на отхвърли от присъединяване, настояват, че съдействието на Европейски Съюз в региона на защитата е затруднено от несъразмерна администрация и неефективно взимане на решения и че взаимната европейска защита ще бъде за сметка на нато. Избирателните секции бяха отворени в 8 ч. сутринта локално време и резултатите се чакат след 23 ч. в сряда.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР