Даниела Димова – директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна

...
Даниела Димова – директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна
Коментари Харесай

Драматичният театър „Стоян Бъчваров“ във Варна с висок старт в 2023 година

Даниела Димова – шеф на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна споделя за зрителския връх през 2022 година, партньорството с три генерации от писателския жанр Димови, интернационален план и старт на дълго чакания ремонт на Сцена " Филиал ".

ПЪРВА ПРЕМИЕРА 2023 С ИБСЕН

Варненският трагичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ се поздрави към този момент с извънредно сполучливата януарската премиера на предпоследната пиеса на Ибсен „ Юн Габриел Боркман “, към която светът не е преставал да демонстрира интерес, сега се играе в два лондонски театъра. Седмата театрална реализация на Ибсен в историята на нашия спектакъл е дело на режисьора Пламен Марков, сценографката Мира Каланова и композитора Калин Николов, като в основната роля посрещаме известния артист Николай Урумов, с който си партнират доайенът Михаил Мутафов, Милена Кънева, Биляна Стоева, Миглена Везирова и младите Теодор Каракачанов и Мелин Ердинч, ученици от НАТФИЗ на проф. Пламен Марков и проф. Снежина Танковска.

ЗРИТЕЛСКИ РЕКОРД 2022

Стъпваме върху достиженията на един доста добър сезон, в който през 2022 година Варненският трагичен спектакъл изнесе общо 103 спектакъла пред 35 000 фенове. Екипът пътува на повече от 40 турнета из страната с разнообразни заглавия, които се играха пред повече от 19 000 фенове. Това несъмнено е връх, към който може да прибавим още един връх – 2400 фенове, изпълнили до краен лимит Летния спектакъл през юли 2022 година за театър на „ Тютюн “. Преди няколко години за пръв път опитахме да играем театрални представления в Летния спектакъл, които имаха триумф, само че не с подобен мащаб, както „ Тютюн “.

ПАРТНЬОРСТВО С ТРИ ПОКОЛЕНИЯ ОТ ПИСАТЕЛСКИЯ РОД ДИМОВИ

Тук със удовлетворение желая да споделя, че продължаваме да работим с огромната писателска фамилия Димови. Започнахме в пандемичната 2020 година с първа театрална режисура в България по романа „ Поразените “ от Теодора Димова на режисьора Стоян Радев Ге. К., по-късно пристигна „ Тютюн “ по романа на Димитър Димов на режисьорката Бина Харалампиева и драматурга Юрий Дачев, а през тази година приготвяме „ Ботушът “ от Лило Петров, представител на третото потомство Димови.

Наследил писателския гений на рода, той продължава тематиката от „ Поразените “ за терора над българската интелигенция от така наречен „ национална власт “ след 1944 година, като към разтърсващите изповеди на трите дами и детето от романа на Теодора Димова, прибавя разказите на четирима мъже. Режисьор още веднъж е Стоян Радев Ге. К., вземат участие актьорите Константин Соколов, Николай Божков, Недялко Стефанов и Станислав Кондов. Премиерата на „ Ботушът “ следва на 4 април. Много се веселя, че продължава партньорството ни и с постановъчния екип на „ Тютюн “. Режисьорката Бина Харалампиева и драматургът Юрий Дачев избраха да слагат на варненска сцена „ Под игото “ от Иван Вазов с премиера през септември.

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕАТРАЛЕН ПРОЕКТ

През ноември ще излезе на сцена и интернационален план, в който Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров “ се колаборира с известни създатели от районен съд Македония за постановката на „ Пролетно свещенодействие “ от Сашо Димоски; редактор Александър Секулов, драматург на Пловдивския театър; режисьор Васил Зафирчев; хореограф Олга Панго. Договорихме се за три премиерни спектакъла на „ Пролетно свещенодействие “ – една предпремиера във Варна и две министър председатели в районен съд Македония, като първата премиера ще бъде в границите на интернационалния фестивал МОТ в Скопие, а втората ще се играе в границите на Международния сценичен фестивал в Битоля.

СТАРТ НА ДЪЛГООЧАКВАНИЯ РЕМОНТ НА СЦЕНА ФИЛИАЛ

Наред с тези вести, отнасящи се до директната ни креативна работа, най-голямата вест за нас е, че стартират демонтажните работи към забавилия се поради инфлацията, от дълго време плануван ремонт на Сцена Филиал. Да напомня, че главен ремонт на Сцена „ Филиал “ не е юридически от 1965 година, както и че сегашната реорганизация и рационализация, по план на арх. Димитър Стефанов, се реализира най-много със съдействието на Община Варна.

Ремонтът възлиза на 6 825 503 лева, от които 5 398 175 лева е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “,  1 346 328 лева са обезпечени посредством заем от Община Варна, а Общинският съвет гласоподава спомагателни 1 700 700 лева за отплата на инфлацията по методика, направена на държавно равнище. Строително-монтажните работи ще обезпечат възстановяване на енергийните характерности на постройката, ще бъде улеснен достъпът на хора с увреждания. Планирано е и пазаруване на модерно театрално съоръжение и обзавеждане. Надяваме се ремонтът да приключи в период, тъй че в края на идната година да имаме едно хубаво актуализирано пространство с нов въртящ се кръг, камерна сцена и репетиционни зали. 

3D визия за Сцена " Филиал " след главния ремонт, арх. Димитър Стефанов

МУЛТИФУНКЦИОНАЛНА СГРАДА ЗА СЦЕНИЧНИ ИЗКУСТВА

Очакваме скоро да бъде оповестен и годишният отчет по Плана за интегрирано развиване на Община Варна за интервала 2021–2027, в който ние сме внесли предложение за създаване на нова мултифункционална постройка за театрални изкуства, която ще отговори на актуалните културни потребности на нашия град и ще затвърди интернационалния имидж на Варна като морска културна и туристическа столица на България.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР