Даниел Лорер (вляво), до него е Владислав ПаневМаксимална прозрачност на

...
Даниел Лорер (вляво), до него е Владислав ПаневМаксимална прозрачност на
Коментари Харесай

Владислав Панев: Максимална прозрачност за имотните сделки на Асен Василев и Даниел Лорер

Даниел Лорер (вляво), до него е Владислав Панев

Максимална бистрота на такива покупко-продажби, защото става въпрос за държавни лица. Това каза пред БНР Владислав Панев от ПП-ДБ, представител на " Зелено придвижване " във връзка със скандала, обвързван с имената на финансовия министър Асен Василев и депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер.

" Какви са тези 5 милиона отговорности, защо тъкмо американският жител съди компанията на Асен Василев, за какво е банкрутирала тя, какви са и другите кредитори ", псставя въпросите, за които са нужни отговори.

Според медийните разкрития сдружение " СТВ Консултинг ", принадлежало в миналото на Асен Василев, е с блокирани сметки поради иск на американски жител за 5 млн. лева

Три месеца преди този момент то продава парцелите си за над 3 млн. лева и по този начин американецът остава ощетен, в случай че искът му бъде задоволен.

Лорер купува от " СТВ Констултинг " парцел за малко над 300 хиляди лв., а година по-късно го продава за 1.8 млн. лв.. на Станислава Арнаудова.

В същия ден " СТВ Консултинг " продава останалата част от постройката на компанията " Си Трейдинг 2016 ", еднолична благосъстоятелност на Станислава Арнаудова.

Медийни изявления заподозряха и връзка сред тези покупко-продажби и възможното невключване на доставчиците на електронни услуги за пътно поддържане в обсега на Закона за публичните поръчки (ЗОП). Както е известно, те се избират от управата на  АПИ и не вземат участие в процедури за публични поръчки. Но е препоръчана законодателна смяна, която изважда доставчиците на е-услуги за пътно таксуване от изключенията.

Станислава Арнаудова е притежател и изпълнителен шеф на един от доставчиците - " Интелигентни трафик системи ", и както се твърди, е поискала с изпратено до Министерството на финансите мнение, да се резервира настоящия текст, с който сключването на договорите сред АПИ и снабдители на електронни услуги за пътно таксуване се дефинира като изключение от приложното поле на Закона за публичните поръчки.

Панев предизвести за вероятен разпад на ръководещата коалиция

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Владислав Панев съобщи пред БНР, че няма разкол в обединението след отказа на " Зелено придвижване "  да поддържа кандидатурата на Десислава Атанасова от ГЕРБ за парламентарен арбитър. Формацията прикани и сътрудниците си в " Демократична България ", както и съдружният сътрудник " Продължаваме промяната " да не гласоподават за избирането ѝ.

" Раздор в обединението няма. Никой не се усеща удобно като гласоподава такива политически кандидатури. Въпросът е по какъв начин ще действаме оттук насетне, защото предстоят избори на доста други регулатори. Ако се работи по същия метод - едната групировка да предлага претенденти, другата предлага претенденти и да се усещаме длъжни да ги подкрепим, това ще се разпадне в един миг. ", съобщи Панев, който е някогашен съпредседател на " Зелено придвижване ".

За смяната на пазара на електрическа енергия, където България стана вносител, Панев счита, че повода е в забавените промени в бранша.

" Стига се до парадокса Мини " Марица Изток " да продават на Сърбия въглища, по-късно да внасяме създаден от тях ток, тъй като те не заплащат въглеродни квоти ", сподели Панев. Попитан има ли учредения бизнесът да получи обезщетения, депутатът съобщи, че няма да стане, защото цената е в естествените рамки.

За наближаващия на 1 март завършек на дерогацията за " Лукойл Нефтохим " за преправка на съветски нефт, Панев съобщи, че рафинерията към този момент купува петрол от другаде.

" Ясно беше, че не може да стане от през днешния ден за на следващия ден, както имаше оферти преди няколко месеца, само че период 1 януари - 1 март беше задоволително рационален. Защо се забавихме, че и заплашвахме с несъгласие Европейска комисия, в случай че не ни позволи дерогация, е обособен въпрос. Цените по бензиностанциите не са мръднали от това, че " Лукойл " към този момент преработва неруски нефт главно ", сподели Панев.

Казусът с купуването на платформата " Школо " от английска фирма звучи на Панев като " Норвежците ще ни вземат децата ".

" Ако гледаме по-голямата картина, аз я свързвам с проектозакон за поощряване на вложенията, импортиран от депутати от Движение за права и свободи, съгласно който всеки вложител отвън Европейски Съюз с над 1 милион евро би трябвало да бъде подлаган на скрининг от представители на няколко министерства. Това ми звучи злокобно, тъй като значи на процедура лицензионен режим, в случай че искаш да си купиш къща в " Драгалевци " за над 1 милион евро. Това мощно ще накърни вложенията в България, в това число такива като " Школо ", и ще насърчи корупционния детайл. ", сподели депутатът.

 

Източници: БНР, " Дневник "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР