Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания ще

...
Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания ще
Коментари Харесай

Променят закона за данъците върху доходите

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания ще се употребяват от двамата родители, когато приходите им не разрешават те да се приложат от единия родител. Това плануват промени в Закон за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ), които бяха утвърдени на второ четене с приемането на промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, съобщи Българска телеграфна агенция.

С цел понижаване на административната тежест и улеснение на лицата при прилагане на данъчните облекчения за млади фамилии, за деца и за деца с увреждания, отпада задължението към годишната данъчна декларация да се ползва писмена декларация от съпруга/та, че същият/ата няма да употребява данъчното облекчение. Предвижда се посочените промени да се ползват и при прилагане на данъчни облекчения за 2018 година

Подаването на годишната данъчна декларация за самоосигуряващите се лица ще става единствено по електронен път.

Придобитите облагаеми парични и предметни награди от игри, надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител, ще се таксуват с финален налог, вместо с налог върху годишната данъчна основа, като се покачва цената на необлагаемите награди от 30 на 100 лева

Спор в пленарната зала провокира предлагането на Българска социалистическа партия за прекосяване към канара на прогресивно подоходно облагане и за понижаване на месечната данъчна основа на приходите от трудови правни отношения на родителите с 500 лв. на дете.

От левицата обявиха, че плоският налог не извършва функционалностите си и предложиха ставката от 10 % да се резервира за хората с приходи до 3900 лв. на месец, т.е. за 2 250 000 работещи данъчната тежест да не се трансформира, а да се усили ставката за останалите 47 000 души с приходи над тази сума. Идеите им обаче не получиха поддръжка в пленарната зала.

От ГЕРБ и Движение за права и свободи опазиха плоския налог. Ниското данъчно облагане при директните налози е извънредно, да не кажа единственото, конкурентно преимущество на българската стопанска система, разяснява Йордан Цонев /ДПС/. Той означи, че точно ниските осигуровки и данъчно облагане вършат България атрактивна за IT бранша. Ако плоският налог остане, парите за обществена политика ще бъдат повече, счита Цонев.

Менда Стоянова /ГЕРБ/ означи, че 50 хиляди са заети в бранша на осведомителните технологии. Точно толкоз стана дума, че получават над 3900 лв. и ще бъдат облагани с по-високата ставка до 25 %, уточни тя. Българска социалистическа партия желае тъкмо с тези 50 хиляди да затвори ножицата на приходите, единствено че през данъчно облагане не се затваря ножица на приходите, тя се затваря с преструктуриране на стопанската система в новаторски производства и действия с по-висока добавена стойност, които ще заплащат по-високи заплати, разяснява Стоянова. Това е пътят, а не да вършим тъждество, като взимаме от по-образованите, по-квалифицираните, по-инициативните, по-работливите, с цел да даваме на другите, уточни тя.

Според Крум Зарков / " Българска социалистическа партия за България " / данъчната система може да помогне тази стопанска система да се развива с ползване. Страна, която притегля вложения единствено с ниските си налози, не е страна, която може да се развива по различен метод с изключение на като данъчен парадайс, разяснява той. Затова и вложенията, които идват тук, нямат онази добавена стойност, която търсим, с цел да дръпнем страната напред, уточни Зарков. По думите му бизнесът ни има потребност освен от ниски налози, само че и от най-различни тласъци за развиване.

Николай Александров / " Обединени патриоти " / прикани Българска социалистическа партия, с цел да не се допусне още веднъж неточност, да се организира по-широк спор за данъчната система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР