Данъчни облекчения, намалено потребление на електроенергия и отчаяни опити за

...
Данъчни облекчения, намалено потребление на електроенергия и отчаяни опити за
Коментари Харесай

Кои европейски държави се справят най-добре с енергийната криза?

Данъчни облекчения, понижено ползване на електрическа енергия и обезверени опити за обезпечаване на различни източници на газ. Европа се бори с една от най-големите енергийни рецесии в историята си, изключително с настъпването на студените зимни дни. Нахлуването на Русия в Украйна през февруари тази година изостри проблемите с доставките и докара до спираловидно повишаване на цената на вносния природен газ.

Правителствата в цяла Европа пробваха разнороден набор от ограничения, с цел да защитят жителите от най-лошите последствия от растящите цени, като в същото време поддържат стопанските системи си на повърхността. Но работническите стачки и разрастващите се улични демонстрации в голям брой градове демонстрират, че болката от рецесиите е същинска и прекомерно огромна за милиони хора.

Al Jazeera беседва с стопански специалисти, с цел да ревизира кои европейски страни се оправят с рецесията по-добре от други, кои способи работят и кои - не. Краткият отговор е, че Франция и Испания съумяха да обуздаят най-добре инфлацията, до момента в който Италия, Германия и Гърция, заемат челните места в дълготрайната подготовка за обезпечаване на енергийните потребности. Англия също продължава упоритата борба с енергийната рецесия, само че с недотам съответни ограничения.
Неравномерен риск
Русия съставлява съвсем половината от общия импорт на природен газ в Европа през 2021 година, само че някои страни постоянно ще бъдат по-уязвими от други. Полша, Финландия и Словакия бяха съвсем напълно подвластни от Русия за обезпечаването на техния природен газ, заради географската им непосредственост до нейните газопроводи. Германия - най-голямата стопанска система в Европа – разчита доста на Русия, внасяйки половината от своя природен газ от страната през 2021 година Огромната немска химическа промишленост, в която работят повече от 300 хиляди души, употребява природния газ като суровина.

След това има страни, които обичайно имат по-висок дял на природен газ в общия си енергиен микс: Италия (40%), Нидерландия (37%), Унгария (33%) и Хърватия (30%). Въпреки че тези страни зависят от Русия в друга степен, всички те станаха очевидци на внезапна инфлация, защото цените на газа скочиха до рекордни равнища. Все отново, специалистите споделиха, че някои страни демонстрират верния път в устрема си да търсят други възможности на съветския газ.
Алтернативата LNG
Европа, като цяло, минава към полутечен природен газ (LNG), с цел да понижи зависимостта си от съветския газ, който се доставя най-вече по тръбопроводи. Между януари и септември тази година Европейски Съюз е внесъл повече LNG, в сравнение с е купувал за цяла година.

“В рамките на Европа Италия е самодейна в намирането на доставки на полутечен природен газ “, сподели Мартие Вийфеларс, старши икономист в основаната в Нидерландия Rabo Research.

По думите му Италия е почнала да търси различни доставки на газ от Азербайджан, Алжир и Египет, скоро след експлоадирането на войната. Това, че Алжир – главен експортьор на газ – се намира тъкмо от другата страна на Средиземно море, несъмнено оказва помощ на Италия.

Някои страни, в това число Испания, Франция и Италия, са с преимуществото, тъй като имат съществуващи закрепени LNG терминали, спрямо други европейски страни - като Германия - които обичайно разчитат повече на тръбопроводен газ. Заедно с Обединеното кралство, тези страни имат най-голям потенциал за импорт на LNG в района ”, добави Вийфеларс.

Много страни се обръщат към плаващи терминали, чието инсталирането лишава по-малко време. Водещата роля в това отношение заема Германия, която неотдавна приключи построяването на първия от петте планувани плаващи LNG терминала. След като всички те са подготвени, Германия ще има един от най-големите потенциали за импорт в Европа. Гърция също по този начин възнамерява пет плаващи LNG терминала, които биха могли да я трансфорат в газов център за страните от Югоизточна Европа.

Но вносът на LNG от страни като Катар, Австралия и Съединените щати, ще отнеме най-малко няколко години, с цел да се усили, защото новите планове се появяват онлайн.

Дотогава ще продължи да има прогресивен напън върху цените на силата “, сподели Бен Кейхил, старши помощник в програмата за енергийна сигурност и изменение на климата в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

През последните месеци еврозоната стана очевидец на най-рязкото повишаване на инфлацията от основаването си – почти 70% от тази инфлация през септември се дължи на цените на силата. Но някои страни са се справили по-добре от други, в сремежа си да защият своите жители.
Укротяване на цените
Франция замрази цените на газа за семействата на равнищата от октомври 2021 година и ограничи нарастването на цената на електрическата енергия през 2022 година с 4% по отношение на миналогодишното. Наскоро тя разгласи ограничение на нарастването на цената на електрическата енергия и газа до 15% през идната година. Без тези ограничения сметките на семействата щяха да се удвоят. Разходите ще бъдат поети от френския публичен оператор.

Страната обичайно разчита по-малко на съветски газ (7.6% от общия импорт на газ), в сравнение с доста други европейски народи, само че зависи мощно от нуклеарната сила. Много от нейните атомни електроцентрали са в развой на ремонт, което значи, че Франция има енергиен дефицит. Но горните граници на цените на газта и електричеството й разрешиха да резервира инфлацията си най-ниско равнище в целия Европейски Съюз през последните 12 месеца.

След Франция, Испания се открои във връзка с облекченията за жителите от инфлацията, посредством голям брой ограничения за понижаване на налозите и таван на цената за газ, съгласно отчет на Rabo Research от 18 ноември 2022 година

Взеха ли урок от това други европейски страни? В края на краищата, от септември 2021 година – когато започнаха по-малките доставки на природен газ през месеците, предшестващи войната – доста от тях държаха настрани средства, с цел да се оправят с рецесията.

На Германия се падат 264 милиарда евро (281 милиарда долара) – или съвсем половината – от общо 600 милиарда евро (638 милиарда долара), предопределени за енергийната рецесия от страните от Европейски Съюз, съгласно основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel. Мерките за подкрепяне на Германия съставляват 7.4% от Брутният вътрешен продукт на страната. Следват Литва (6.6%), Гърция (5.7%), Нидерландия (5.3%) и Хърватия (4.2%).

Но до момента в който Франция и Испания лимитират цените и дават отстъпки за горивата, с цел да предотвратят високите разноски на жителите, други – в това число Германия – се концентрираха най-много върху даването на директна финансова поддръжка на уязвимите групи от популацията, като в същото време възприеха ограничения, като понижаване на митата върху моторните масла и непредвидени налози върху енергийните компании. В Австрия, да вземем за пример, семействата са получили еднократна отстъпка от 150 евро (158 долара) от сметките си за сила, като най-уязвимите получават двойно повече.

Акцентът на Германия върху повишението на приходите на семействата и бизнеса, по подигравка на ориста, способства за увеличение на търсенето и по-високата инфлация.

За разлика от тях, Франция и Испания са подхванали директни ограничения за ограничение на инфлацията, посредством управление на цените на електрическата енергия ”, сподели Вийфеларс.

От идната година обаче Германия ще стартира да субсидира сметките за електрическа енергия за потребителите, което би трябвало да понижи инфлацията. И въпреки всичко, до момента в който Франция и Испания държат цените под надзор и Германия е водеща в поддръжката си за финансиране, Обединеното кралство не прави нито едното, нито другото. Нивото на инфлация от 11.1% през октомври е най-високото от 40 години насам. И за разлика от Германия, тя е заделила запаси, равняващи се на едвам 97 милиарда евро (103 милиарда долара), с цел да се оправи с енергийната рецесия – единствено 3.5% от нейния Брутният вътрешен продукт. Англия анулира по-ранни проекти за заледяване на цените на силата за две години, като вместо това ограничи този интервал до шест месеца до март 2023 година

Тъй като другите страни одобряват разнообразни ограничения, Европа като район е изправена пред сложни въпроси през идващите седмици, месеци и години, споделиха специалисти. Най-голямата измежду тях: Трябва ли всеки народ да мисли първо за себе си?
Предстоят провокации
Германия неотдавна разгласи нов пакет от 200 милиарда евро (210 милиарда долара) за справяне с растящите цени на газа, което разстрои други страни, които приканват за съгласуван отговор на Европейски Съюз.

Има продължаващ спор дали Европейски Съюз би трябвало групово да предприеме ограничения, или това би трябвало да бъде на равнище страна. С напредването през зимните месеци този спор ще се ускори “, сподели Филип Хаймбергер, икономист от Виенския институт за интернационалните стопански проучвания.

Той има вяра, че рецесията може да провокира промени в индустриалните политики на огромните стопански системи.

„ В страни като Германия огромни елементи от индустриалния бранш се възползваха от ниските цени на силата за много дълъг интервал от време. Трябва да изчакаме и да забележим доколко това води до деиндустриализация в Германия, защото конкурентоспособността на енергоемките браншове ще намалее “, сподели той.

Като цяло растящият вкус на Европа за полутечен природен газ я трансформира в главен мотор на международната търговия със синьо гориво през идващите години, което съставлява повече от 60% от чистия международен растеж на вноса през 2021-2025 година, съгласно Международната организация по енергетика (МАЕ).

Въпреки това, европейските терминали за регазификация на полутечен природен газ – където горивото се трансформира назад в синьо гориво – „ не са добре свързани в мрежа с целия континент “, предизвести Кейхил.

„ Това е доста фрагментирана система, тъй като слага някои страни в неизгодно състояние “, добави той.

Най-лошо обвързваният район е Югоизточна Европа, която обичайно е измежду най-зависимите от съветската сила.

По думите на Вийфеларс, прекосяването към възобновима сила ще помогне, само че и там Европа би трябвало да внимава. Европа внася от Китай 98% от доставките на редкоземни детайли, нужни за производството на електрически транспортни средства, акумулатори и непрекъснати магнити за генератори на електричество.

Знаем, че Китай има доста редкоземни детайли и първични материали, които може да са ни нужни за нашия енергиен преход. Но доколкото можем, ще би трябвало да диверсифицираме портфолиото допустимо най-вече, с цел да не се вършим подвластни от една страна “, заключи Вийфеларс.

Според него това е неточност, която Европа не може да си разреши да повтори.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиненергийна рецесия газова рецесия газ за Европа Франция Италия Германия Гърция ПоследниНай-четениЕнергетика 28 Кои европейски страни се оправят най-добре с енергийната рецесия? Енергетика 140 Държавата ще поема контрола над „ Лукойл Нефтохим “ при потребност Градоустройство 204 Европрограмата за саниране на блокове публично започва Транспорт 804 След три несполучливи търга: Корабът „ Вера Су “ има нов притежател Любопитно 14407 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2273 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Политика 1720 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новини18:11 Транспорт 28 40 български общини получават 100 млн. лева за зелен транспортОще от ЕнергетикаВиж всичкиДържавата ще поема контрола над „ Лукойл Нефтохим “ при нуждаНа първо четене: Парламентът забрани на „ Лукойл “ да изнася гориваЕксплозия е засечена при последния работещ съветски газопровод за ЕвропаГЕРБ и Политическа партия дружно ще борят административните ВЕИ спънки Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управлениеКиберсигурностХай-текФинтехLiteНаукаЛюбопитно

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР