Данъчната реформа, подкрепяна от президента на САЩ Доналд Тръмп, е

...
Данъчната реформа, подкрепяна от президента на САЩ Доналд Тръмп, е
Коментари Харесай

Данъчната реформа на Тръмп може да се блъсне в стената на дълга

Данъчната промяна, подкрепяна от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, е напът да бъде гласувана в Конгреса, само че данъчните понижения, обещани на американските семейства и компании могат напълно скоро да се сблъскат със стената на дълга, настояват анализатори, представени от Франс прес.

Тя планува понижаване с към 1,5 трилиона $ данъчната тежест над американската стопанска система, което съгласно поддръжниците й ще усили продуктивността и основаването на работни места.

Предишните данъчни промени в Съединените щати обаче постоянно предизвикваха мощно нарастване на дълга, което постанова през идващите години противоположен завой и увеличение на налозите.

Администрацията на Тръмп разчита на нарастване на постъпленията вследствие на ускорение на растежа, с цел да се компенсира първичната загуба на данъчни доходи.

Икономистите обаче надалеч не са единомислещи по въпроса, а допитванията сочат, че публичното мнение е скептично настроено към изгодите от промяната.

Предишни данъчни промени - през 1981 година при президента Роналд Рейгън и през 2001-2003 година по времето на Джорд Буш младши, и двамата републиканци - не дадоха упования резултат.

Много от решените през 1981 година данъчни понижения трябваше да бъдат анулирани още идната година на фона на безпокойствата от задълбочаването на дефицитите. Това обаче не попречи на дълга да нарасне с 60 % сред 1981 и 1988 година и да доближи 2,6 трилиона $, трансформирайки Съединени американски щати от максимален интернационален заемодател в максимален дебитор. Днес той надвишава 20 трилиона $ или към 105 % от брутния вътрешен артикул (БВП).

Реформата на Буш младши има съвсем същата орис. Между 2001 и 2003 година Белият дом и републиканците в Конгреса понижиха маргиналния налог от 39,6 на 35 на 100, само че той се върна на първичното ниво 10 години по-късно, когато изтече срокът на тези понижения.

" Още в края на 2001 година беше задоволително ясно, че бюджетните остатъци, насърчили Буш младши да понижи налозите, са прекомерно илюзорни ", отбелязва Матю Гарднър, специалист в Института за налози и икономическа политика.

Той акцентира, че в този момент гласуваните понижения могат елементарно да бъдат анулирани от демократите, в случай че те си върнат контрола в Конгреса на изборите в средата на мандата след по-малко от година.

При състояние, че съотношението на държавния дълг към американския Брутният вътрешен продукт е на най-високо ниво от края на Втората международна война, републиканците може да нямат различен избор, с изключение на да съкратят държавните разноски. Това ще докара до орязване на обществените стратегии и ще утежни резултата от данъчните промени за най-бедните, предизвестява Джаред Бърнстейн, някогашен стопански консултант на Джо Байдън, който беше вицепрезидент на демократа Барак Обама.

" Бъдещето на данъчните понижения в доста огромна степен ще зависи от резултата от идващите избори ", посочи той пред Агенция Франс Прес.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР