Дан Колов е български борец и кечист, който и до

...
Дан Колов е български борец и кечист, който и до
Коментари Харесай

Българинът, с когото всички се гордеем – Дан Колов (видео)

Дан Колов е български герой и кечист, който и до през днешния ден е считан за най-великия герой на всички времена, именуван „ Кинг Конг “, „ Кралят на кеча “ и „ Балканският лъв “, той е легенда в бойните изкуства.
Дончо Колев Денев е роден на 27 декември 1892 година в село Сенник, Севлиево. Той е петото дете в фамилията на Яна Живкова и Кольо Данев.
Дончо е едвам на 4, когато татко му умира. Тогава на бъдещия герой се постанова да стане пастир, с цел да се прехранва. През 1905 година, когато е на 13, напуща страната и отпътува за Унгария.

Първо работи като градинар в Будапеща. През 1909 година Дончо се среща с фамозния български герой Никола Петров, който го поучава да замине за Америка и по този начин на 17 години Дан отпътува за Съединени американски щати с група българи. За да се устоя в Съединени американски щати, той се занимава с най-различна тежка работа – работи като преносвач, миньор, служащ по пристанища, строител в железниците.

Интересен факт е, че първият орден, който Дан Колов получава, не е обвързван със спорта, а е поради работата му като строител на електроцентрала в Айова, Съединени американски щати.
По време на този интервал той бързо придобил популярност със своята невероятна физическа мощ.
Първоначално Дончо стартира кариерата си на герой в проведените измежду служащите битки. Първите си победи на сцена реализира по време на шампионатите в цирк „ Виктория “ от 1914 година, когато шефът на цирка кани хора от публиката да премерят сили на арената със звездата Джеф Лоуренс-Циклопа.

Колов приема предизвикването и съумява да победи 106-килограмовия герой. В дуели съумява да победи доста от известните по това време кечисти – Джеф Лорънс, Збишко Циганевич, Джак Ширей, именуван още Човекът мълния, Руди Дусек и доста други.
Преди да бъде открит и квалифициран за професионален герой от поляка Збишко Циганевич, Дан Колов е изцяло самообразован.
Известен е с това, че е първият герой, който съумява да завоюва два пъти „ Диамантения пояс “ за международен първенец тежка категория при експертите.
Победите на младия герой на проведените от цирка шампионати скоро му донасят славата на най-известния кечист на територията на Съединени американски щати и след това Дан Колов е поканен на шампионат в Япония, където взе участие в една от най-легендарните си срещи – с японското знамение Джики Хиген „ Удушвача “, кумир на японската битка, непобеждаван в никакъв случай.

Борбата е извънредно тежка като в последна сметка Дан счупва гръбнака на Джики Хиген и по този начин печели борбата. Японската аудитория полудява и се нахвърля на Колов, а защитата колкото да го избавя. Българинът скрито напуща Япония и се зарича в никакъв случай повече да не стъпи там, „ където хората не могат да простят на един чужденец, че в почтена битка е победил техен борец… “.
През 1933 година на огромния шампионат по кеч в Париж нашият герой побеждава всички наред. На финала той се среща с Анри Деглан – „ Човекът с хилядата хватки “, който по това време е европейски, международен и олимпийски първенец. Дан Колов го побеждава като това му носи купата „ Европейски първенец “ и влиятелния „ Диманатен пояс “.
Инфо: Vbox7.com
За „ Балканския лъв “ следват редица сполучливи мачове по целия свят – Нова Зеландия, Австралия, Африка, Азия, в това число побеждавайки забележителни тибетски майстори.
След 30 години в чужбина Дан Колов се завръща в България и продължава да взе участие в дуели и в родината. През цялата си кариера е уговарян да смени поданството си с американско, само че до гибелта си той остава горделив българин. Негови са думите: „ Чувствам се мощен, тъй като съм българин “.
Дан Колов е запомнен и с огромното си сърце и безгранична благотворителност, помагайки на голям брой българи, както в България по този начин и в чужбина. Спортните триумфи го вършат милионер, като борецът раздава всичко за щедрост.

Първият аероплан на българските пощи е платен от него. Колов основава школи по битка, тренира младите спортисти, само че също по този начин и продължава да се състезава съвсем до последните си години.
Дан е награден посмъртно със званието „ Заслужил занаятчия на спорта “ и от 1962 година в негова памет Българската федерация по битка устройва интернационален шампионат по свободна битка.
Последният дуел на великият българин е против Ал Перейра в София през 1939 година, една година преди гибелта му. Дан Колов към този момент е болен от неизлечимата тогава туберкулоза.
Въпреки това, българинът съумява да надвие противника си и си отива от този свят като победител. Дан Колов умира на 26 март 1940 година под грижите на околните си в родното си село.

Погребан е с лице към Балкана – „ Балкан против Балкан “. За страдание не съумява да сътвори свое семейство, а за интимния му живот се знае прекомерно малко.
Дан Колов има към 2000 битки на тепиха, губейки едвам 72 от тях. Той е един от най-успешните български спортисти за всички времена. Дан Колов е легенда, той е най-силният българин с голямото сърце и безкомпромисна обич към България.

 

 

Инфо: vesti

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР